BERKELLAND – De colleges van burgemeester en wethouders van Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk hebben er unaniem voor gekozen om voorrang te geven aan woningen waar nu een tekort aan is: voor jongeren en ouderen. Naar verwachting nemen de gemeenteraden hierover eind september een besluit en kort daarna Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland.
De colleges willen een kwaliteitsslag maken in het woningaanbod in de Achterhoek door het vaststellen van een aantal criteria voor nieuwe woningbouwplannen. De collegebesluiten zijn het resultaat van de nieuwe, regiobrede samenwerking tussen overheden, ondernemers en maatschappelijke organisaties; samen 8RHK Ambassadeurs. Wethouder Ben Hiddinga, voorzitter van de Thematafel Wonen & Vastgoed namens hen: “We hebben in de Achterhoek een serieus tekort aan betaalbare koop- en huurwoningen. Vooral starters hebben moeite een huis te vinden, terwijl we onze jongeren willen behouden voor de Achterhoek. Tegelijk zien we dat op dit moment het aantal huishoudens nog groeit, waardoor we meer woningen kunnen bouwen dan in eerdere prognoses. Daarmee krijgen we ruimte om juist die woningen te bouwen waar behoefte aan is. Die nieuwe woningen komen zoveel mogelijk op bestaande locaties, of in panden die al langere tijd leegstaan. Ook is er ruimte voor innovatieve woonconcepten, zoals tiny houses. We willen niet onbeperkt bouwen; de ruimte die we hebben in de Achterhoek is kostbaar en daar willen we behoedzaam mee omspringen.”
Waar moeten nieuwe woningen aan voldoen?
Er zijn drie regionale kwaliteitscriteria. Ten eerste wordt gekeken of de behoefte aan nieuwe woningen lokaal aantoonbaar is. Daarnaast komt er voorrang voor verbouw van leegstaande gebouwen, zoals kerken, scholen, kantoren en winkels naar woningen. En inbreiding (bouwen binnen de kernen) gaat voor uitbreiding.
De kwaliteitscriteria voor woningbouw in de Achterhoek gelden voor nieuwe woningbouwplannen. De regionale criteria vormen de basis, daarnaast kunnen gemeenten aanvullende lokale criteria opstellen. Veel gemeenten sturen ook nu al op kwaliteit en kunnen zo direct aansluiten bij de nieuwe regionale criteria. Het vaststellen van de kwaliteitscriteria is een belangrijke en logische vervolgstap op de ingeslagen koers van kwaliteitsverbetering.
Door te bouwen naar behoefte wordt het tekort aan woningen voor jongeren en ouderen op de Achterhoekse woningmarkt aangepakt. Ook het focussen op het verduurzamen en waar nodig aanpassen van de bestaande woningen past in deze regiobrede aanpak.
Na het besluit van de provincie Gelderland kunnen de gemeenten aan de slag met de regionale kwaliteitscriteria.