REKKEN – Stichting Trajectum opent woensdag 21 oktober aanstaande officieel het nieuwe klinisch Orthopedagogisch Behandelcentrum (OBC) Berkelland in het Gelderse Rekken. Het centrum is bedoeld voor cliënten met ernstige gedragsproblemen en een lichte verstandelijke beperking (SGLVB). Een groot deel van deze cliënten heeft bovendien een forensische achtergrond. De opening van deze nieuwe instelling past bij de ambitie van Trajectum om deze kwetsbare doelgroep specialistische zorg te bieden. Tegelijkertijd ontstaat er letterlijk ruimte voor opname van extra cliënten met een forensische titel. De officiële opening vindt plaats in het restaurant van het complex te Rekken en wordt verricht door de Commissaris van de Koning, de heer Cornielje en de Burgemeester Van Oostrum. Voor genodigden staat onder meer een onderdeel op het programma waar cliënten volop bij betrokken zijn. De opening van de nieuwe kliniek volgt op de overname van het LSG-Rentray (nu Intermetzo) gebouw in Rekken, enkele jaren geleden.
Mensen met ernstige gedragsproblemen en een lichte verstandelijke beperking zijn volgens Trajectum gebaat bij een orthopedagogische benadering. Om het zelfstandig functioneren en kwaliteit van leven van cliënten met SGLVB te bevorderen, is aandacht voor stabilisatie, observatie, diagnostiek en ontwikkeling noodzakelijk. Omdat de overgang naar zelfstandig functioneren niet vanzelf gaat, behandelt het OBC multidisciplinair. Cliënten doorlopen een behandeling van vijf fasen die op elkaar aansluiten.
De leerroute van Trajectum verloopt stapsgewijs: de eerste fase tot en met derde fase staan in het teken van observeren, deelnemen en presteren. Dit is de start van de klinische zorg. De vierde fase is die van resocialiseren. De vijfde en laatste fase is de nazorgfase waarin de begeleiding in een minder gesloten voorziening plaatsvindt. “Met behulp van onze behandelprogramma’s, is er oog voor de specifieke problematiek en het IQ van onze cliënten. Wij proberen op deze manier veelal om agressie bij cliënten te verminderen en toe te werken naar een toekomst zonder verslaving of het plegen van delicten,” vertelt Jolande Sak, sectormanager van OBC Berkelland.
Stichting Trajectum biedt al zestig jaar toonaangevende behandeling en begeleiding aan mensen met een lichte verstandelijke beperking. Een deel van de cliënten heeft een forensische achtergrond. Door met een brede blik naar alle cliënten te kijken, is Trajectum in staat zorg te bieden die past bij hun ontwikkeling. Dit doet Trajectum door zich te richten op het specifieke niveau van het individu. De manier waarop Trajectum met cliënten omgaat, is methodisch en ontwikkelingsgericht. Trajectum gelooft in passende zorg waarbij het belang van de cliënt altijd voorop staat. Ook heeft Trajectum een eigen Kenniscentrum waar behandelprogramma’s worden ontwikkeld. Meer informatie: www.trajectum.info.
OBC Berkelland biedt een veilige behandelomgeving voor de cliënt en houdt rekening met de belangen van de samenleving ten aanzien van veiligheid. De nieuwe locatie is omgeven door groen en omheind door hekken. Desondanks is de locatie zo ontworpen dat cliënten zich niet opgesloten voelen. De parkachtige omgeving biedt ruimte te leren omgaan met de eerste vrijheden.
De nieuwe kliniek onderschrijft de ambitie van Trajectum om cliënten in elke fase van behandeling zorg te bieden (ketenzorg): via in- door- en uitstroom en bij voorkeur binnen de eigen organisatie. Daarvoor zijn nieuwe locaties zoals OBC Berkelland noodzakelijk.
[maxgallery id=”75557″]