Na droogte en twijfel is deze paasbult in Gelselaar klaar om te branden

GELSELAAR – Na een periode van onzekerheid door de droogte, kan het paasvuur in Gelselaar dit weekend toch doorgaan. Dankzij de regen van afgelopen week is de droogtecode verlaagd, en hebben de organisatoren groen licht gekregen van de gemeente. Zaterdag vonden de laatste voorbereidingen plaats voor het ontsteken van de grote paasbult, die morgenavond in vlammen opgaat. Gerrit Harderwijk, betrokken bij de organisatie van het paasvuur, legt uit wat er nog moest gebeuren: “We zijn nu bezig om hekken rondom het paasvuur te zetten, dat doen we al jaren. Het is voor de veiligheid, zodat er geen kinderen in het vuur kunnen lopen, ook niet als het vuur al brandt. Dat ging ooit in een ander dorp mis, en sindsdien nemen we geen risico meer.” De paasbult is dit jaar extra groot. Door de droogte waren andere paasvuren in de regio al afgelast, waardoor veel mensen hun snoeiafval naar Gelselaar brachten. “Normaal hebben we vijf brengmomenten,” vertelt Harderwijk. “Maar door de onduidelijkheid vorige week hebben we het toen losgelaten en toen kwam er in één keer heel veel aanvoer.”

Groen licht na spanning
Lange tijd was het spannend of het vuur überhaupt ontstoken mocht worden. “We zaten in fase twee, dat betekent dat het eigenlijk te droog was,” aldus Harderwijk. “Pas donderdagochtend kregen we definitief te horen dat het kon doorgaan. Gelukkig is er net op tijd genoeg regen gevallen.” De locatie helpt daarbij: het paasvuur staat op een open plek, zonder bossen of bebouwing in de buurt. “Het is veilig en ruim, en we hebben overleg gehad met de gemeente én de brandweer. We zijn er klaar voor.”

Traditie met vernieuwing
Vrijwilliger Daan Bomhof laat het ‘paasvuurornament’ zien, gemaakt door kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool. “Sinds corona hebben we daar een nieuwe traditie van gemaakt. De kinderen knutselen samen iets creatiefs, vaak met een thema, en dragen dat zelf naar het vuur. Groep 8 steekt het vuur dan aan.” Dat het paasvuur leeft in Gelselaar, is duidelijk. Vrijwilligers zijn hier al meer dan twintig jaar actief, en er is zelfs een junior paasvuurmeester. “Er is altijd genoeg hulp,” zegt Harderwijk trots. “We blijven groeien als groep. De regels werden de laatste jaren wel wat strenger, maar het blijft leuk om dit te organiseren.”

Kleinschalig genieten
Morgenavond vertrekt het dorp om 20:00 uur vanaf Café Florijn, samen met de muziekvereniging richting het vuur. “We doen hier niet aan grote feesten,” benadrukt Harderwijk. “Het gaat echt om het vuur zelf. Samen kijken, genieten. Dat is het mooiste, zeker als het tegen elf uur nog rustig nagloeit en je met de groep bij elkaar zit.”

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven