EIBERGEN – Een boeiende expositie van een veelbelovende kunstschilder uit de beginperiode van WO II van 1 april tot en met 10 mei in museum De Scheper. In museum De Scheper wordt hard gewerkt aan de voltooiing van de upgrade naar de 21ste eeuw. Om dit mogelijk te maken is het museum helaas genoodzaakt geweest om enkele dagen de museum deuren voor het publiek gesloten te houden. Er werd nieuwe vloerbedekking gelegd, geschilderd, vergaderingen belegd, technici, ICT’ers, vrijwilligers en aannemers liepen en lopen in en uit met als enig doel voor ogen de deadline van 9 augustus 2025.
Leefomstandigheden voorouders
De statige buitenkant van de villa omhult nu een modern interieur vol met schatten zoals onder andere de beroemde 3000 jaar oude Eibergse bronsschat en de muntschat van Haarlo. Technische snufjes zoals een tijdmachine, QR codes, touchscreens, films in de volledig heringerichte afdelingen tonen de bezoeker de leefomstandigheden van onze voorouders. Op de tweede verdieping heeft het museum een boeiende expositie voor de bezoeker ingericht. Van 1 april tot en met 10 mei is er een expositie geheel in het kader van het jubileumjaar “80 jaar bevrijding” over de veelbelovende Joodse kunstschilder Max van Dam. De expositie “Ik ben gelukkig dat ik een schilder ben” gaat over het korte leven van Max, geboren in 1910 in Winterswijk en vermoord in 1943 in Sobibór.
Hagar en Ismael
Max kreeg zijn opleiding in Amsterdam en Antwerpen en in 1938 ontving hij de 2e prijs bij de Prix de Rome voor zijn schilderij “Hagar en Ismael”. Max was heel gedreven, hij heeft oeverloos veel werk op papier gemaakt, veelal schetsen. Daaraan is zijn kwaliteit het beste te herkennen. In zijn werk gaf hij de voorkeur aan socialistische en zionistische thema’s. Veel van zijn werk is in de oorlog verdwenen. Hij ging op de fiets naar Frankrijk en reisde ook naar Venetië en Toscane. Daarvan zijn landschappen, portretten en schetsen bewaard gebleven. Max werkte tijdens WOII gewoon door, dook onder en moest vluchten. Bij de Zwitserse grens werd hij helaas opgepakt en in 1943 op transport gezet naar Sobibór. Hij rekte zijn leven nog enigszins door voor de kampbewaarders portretten en dieren te schilderen. Na voltooiing van het laatste portret werd Max vermoedelijk omstreeks 20 september 1943 in Sobibór vermoord.
Vastberaden en veelbelovend
Over Max van Dam is meer te zien in de Museumfabriek in Winterswijk en het Joods museum in Amsterdam. Frederieke Jeletich-Visser schreef een boek over hem “Vastberaden en veelbelovend – Max van Dam 1910-1943”. Het museum is geopend van dinsdagmiddag tot en met zaterdagmiddag tussen 13.00-17.00 uur. Museumkaart geldig.
Door museum De Scheper
Foto: PR museum – TracesofWar.nl