Zo maak je volgens Bert van HCR Prinsen in Haarlo de lekkerste snert


HAARLO – Ons snertjung Indy Roelofs werkt bij Omroep Gelderland en hij bedacht met collega Arjan Snijders een actie om gezamenlijk in deze donkere dagen erwtensoep te maken. Vandaag wordt de snert uitgedeeld op meerdere plekken in de provincie. Het is officieel ‘Blue Monday’ of wel deprimaandag. Indy wil iedereen wat op vrolijken deze dag met een traditionele kom snert of vegan-snert.
Begin dit jaar ontstond tijdens een radio-uitzending van Omroep Gelderland het idee om ‘iets met snert’ te gaan doen. De suggesties rolden over elkaar heen en het idee van een snert-dag was geboren. En die moest dan gehouden worden op de deprimerendste dag van het jaar: ‘Blue Monday’. Luisteraars werden opgeroepen om hun eigen favoriete snert-recept in de zenden. Als winnende recept, kwam dat van Robert Kruidhof uit de bus. In Haarlo zijn vervolgens zijn dorpsgenoten dit weekeinde gezamenlijk aan de slag gegaan. Onder leiding van kok Bert Neerlaar werd de snert van Robert Kruidhof daar bereid in de keuken van Hotel Café Restaurant Prinsen. Lokaal wordt zijn recept zelfs op de menukaart gezet bij een hotel-restaurant. Kijk hier hoe iedereen zich daar belangeloos in heeft gezet.

Winnend recept van Robert Kruidhof
Uit de inzendingen van de snert-recepten kwam dat van Robert Kruidhof als winnende recept uit de bus. Kruidhof heeft zijn snert ook een naam meegegeven: ‘Olvarit voor volwassenen’.

Dit is zijn recept:

Ingrediënten:

2 winterpenen (doorsnee ca. 4cm)
1/4 knolselderij

1 prei (doorsnee ca 3cm)
1 grote ui
bladselderij (paar takjes/blad)
300 gr spliterwten
500 gr riblappen
1 rookworst
3 laurierbladeren
zout & peper
20 gram vloeibare boter
ruime pan

Doe eerst de boter in de pan (voorkomt aankoeken) en voeg 1,5 liter water, de afgespoelde spliterwten, de riblappen, de laurierbladeren en eventueel wat zout toe. Kook dit 60 minuten met deksel op laag vuur. Tussendoor het eventuele schuim met een schuimspaan verwijderen. Om de zoveel minuten even het spul doorroeren. Spoel de groenten af. Na versnijden alle groentes apart houden, niet in 1 bak gooien.
-schil de knolselderij en snij deze in 1cm blokjes
-schil de wortels en snij deze in 1cm blokjes
-snij de prei in plakjes van een halve cm en vervolgens in halve ringen
-bladselderij: verwijder de blaadjes en hak deze blaadjes fijn
-pel en snipper de ui
Na 60 minuten: neem de laurierbladeren en de riblappen uit de pan. Pas op dat je niet te veel groene drab mee uit de pan neemt (ik gebruik zelf 2 vorken en schud de riblappen af. Gooi de bladeren weg. Snij het vlees in stukjes (max. 2x2cm).
Pureer de gekookte (niet opgeloste) spliterwten met een staafmixer in de pan tot alles mooi één geheel is.
Voeg de bladselderij, groenten en het vlees toe. Kook het nog 30 minuten op laag vuur (met deksel). Af en toe doorroeren.
Na 30 minuten: de snert is het lekkerst na een nacht opstijven in de koelkast/buiten in de kou. Wil je hem wel gelijk na het bereiden eten (is ie wat dunner) dan de rookworst koken en in plakjes toevoegen. Anders de koude rookworst in plakjes snijden en er door roeren. Pan van het vuur en af laten koelen. Volgende dag: de soep is zo dik als beton. Schep er een portie uit (of de pan in z’n geheel opwarmen maar dan moet alles wel op), voeg eventueel wat water toe als je hem te dik vindt en warm het op.

Vegan-snert van Nel
Nel Schellekens van het Keunenhuis in Winterswijk, is een echte snertliefhebber en heeft voor ons een vegan recept gemaakt: “Natuurlijk is erwtensoep anders als er geen vlees in zit, maar deze vegan versie is echt heel erg lekker. Lekker pittig door het gebruik van rode pepers:

Ingrediënten:

2 liter groentebouillon, hoog op smaak (zout/hartig)
500 gr (gele) spliterwten
400 gr bataat. Zoete aardappel. Ik gebruik ook de paarse variant
250 gr prei, gewassen en in 1 cm ringen
250 gr uien, grof gehakt. Ik gebruik ook rode uien
250 gr knolselderij, in ca 1 cm blokjes
200 gr wortel, in blokjes
3 rode pepers, zonder zaden, heel fijn gesneden
Peterselie, gehakt
Zout/peper en ik gebruik paddenstoelenpoeder om op smaak te brengen. Maar andere kruiding zoals za’atar of zo kan natuurlijk ook
Breng de bouillon aan de kook en voeg de gewassen erwten en groenten toe. De bereidingstijd zal ca. 40 minuten zijn.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven