Bij Toneelvereniging De Eendracht uit Gelselaar gaan ‘Alle ballen op Bertha’

GELSELAAR – De spelers van Toneelvereniging De Eendracht uit Gelselaar zijn op dit moment druk aan het repeteren voor de najaarsuitvoering. De stukkencommissie heeft dit keer het blijspel ‘Alle ballen op Bertha’ uitgekozen, een stuk in drie bedrijven geschreven door Winnie Abel en vertaald en bewerkt door Ben ten Velde.

Veel oefenen en optreden
Het is een druk jaar voor Toneelvereniging De Eendracht. De Eendracht speelt in Gelselaar twee keer per jaar. In maart en in november. Dit voorjaar werd het stuk ‘De erfenis van tante Bella’ gebracht. Deze uitvoeringen zaten er nog maar amper op of de spelers gingen al weer repeteren voor ‘Wat ’n Smiesterd’, dit stuk werd in het voorjaar van 2023 gespeeld in Gelselaar. Kennelijk was dit in de smaak gevallen, want De Eendracht werd door de zomerfeesten van Varsseveld gevraagd om te komen spelen tijdens hun feestweek. De Eendracht repeteerde dus de gehele zomer door, om zo op vrijdagavond 16 augustus voor een volle zaal in Varsseveld te kunnen spelen. Inmiddels wordt er al weer volop gerepeteerd voor ‘Alle ballen op Bertha’. “Er zijn spelers die aan alle drie de stukken hebben mee gedaan”. Zegt voorzitter Niek Geerdink. “Monique Schottink, Jeroen Nieuwenhuis en Mariska Eeftink hebben in het voorjaarsstuk, in Varsseveld en het najaarsstuk een rol. Harriet te Winkel regisseerde ‘De erfenis van tante Bella’, speelde in ‘Wat ’n Smiesterd’ en is nu weer regisseur van ‘Alle ballen op Bertha’”. Geerdink neemt zijn petje af voor deze leden.

Grote vereniging
Toneelvereniging De Eendracht is een grote vereniging met veel leden. “Daardoor kunnen we ook twee keer per jaar een uitvoering doen”. Legt Geerdink uit. “En af en toe, zoals dit jaar, iets extra’s”. De Eendracht heeft ook een grote jeugdafdeling, zij starten binnenkort ook met repeteren voor de jeugduitvoering in februari.

Café de Warme Bal
In het najaarsstuk wordt u meegenomen naar het eetcafé van Bertha Wolters. In haar naar oud frituurvet ruikende café De Warme Bal is eten niet bepaald een genoegen. Wanneer haar rijke neef zijn komst aankondigt raakt Bertha in paniek. Jaren geleden heeft zij hem verteld dat ze een goedlopend, zeer exclusief restaurant heeft, waarin hij een aanzienlijk bedrag heeft geïnvesteerd. Nu moet ze binnen 24 uur het café omtoveren tot sterrenrestaurant. Daarmee staat de dagelijkse gang van zaken in de kroeg behoorlijk op zijn kop. Stamgast Mieke moet plotseling de rol van fijne dame aannemen, Bertha’s onhandige vriend Job struikelt van de ene ramp in de andere, de zwijgzame stamgast Henk weigert om te vertrekken en Bertha’s jaloerse horeca-buurvrouw zorgt voor ongedierte. Wat volgt is een heerlijk en grappig verwisselingsspel waarbij alles fout gaat wat maar fout kan gaan.

Debutant
Wederom staat er dit keer een debutant op de planken, Wouter Bos zal voor het eerst spelen voor De Eendracht. “Het doet ons goed dat we zeker eens per jaar een nieuwe speler mogen verwelkomen. Op deze manier houden we onze vereniging levendig”. Zegt Geerdink. “Zo staan ook Daan Bomhof en Annet Kolkman dit keer weer op de planken, zij maakten vorig najaar hun debuut. Ook Bianca Riethorst is er weer bij, zij speelde dit voorjaar voor het eerst mee”. Evelien Sobering speelt de rol van Mieke Stoffers. “Evelien is een speler uit ‘de eigen jeugd’ om het zomaar te zeggen, zij heeft heel vaak mee gedaan tijdens het jeugdtoneel en speelt sinds een tijdje met onze uitvoeringen mee, voor ons is de jeugd heel belangrijk”.

Informatie
‘Alle ballen op Bertha’ is drie keer te zien bij Café Florijn aan de Dorpsstraat in Gelselaar. Op zaterdag 2 november om 20.00 uur en op zaterdag 9 november om 14.30 uur en om 20.00 uur. Kaarten kosten € 7,- in de voorverkoop en zijn nu te reserveren via Café Florijn via 0545-481283. Aan de zaal kosten de kaarten € 8,-. Basisschoolleerlingen hebben in gezelschap van een volwassene gratis toegang.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven