“Migratie in de Achterhoek | 1580-1940” In samenwerking met het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers nu te zien in Noordijk

NOORDIJK – Dat mensen zich verplaatsen is iets van alle tijden. Deze trek van en naar andere regio’s of landen waardoor een cultuurgrens wordt overschreden, wordt migratie genoemd. Het is deze migratie die bijdraagt aan de ontwikkeling van tradities, gebruiken en ambachten. Met dit in gedachten duikt het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) in 2023 en 2024 de geschiedenis in. De vraag is: Zijn ‘echte’ Achterhoekers echt zo stevig geworteld in de regio als we denken? Of schuilen er wellicht toch meer verhalen en verschillende voorouders in ons dan we denken? ECAL ging hiervoor op zoek naar informatie, inzichten en verhalen over mensen die vanaf de zestiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog naar deze regio kwamen of juist uit deze regio vertrokken.

Informatie
Het ECAL heeft een tentoonstelling samengesteld, welke tussen 16 oktober en 10 november is te bekijken in de Oale Schole in Noordijk. De toegang is gratis. De locatie aan de Schoolweg 11 te Noordijk is open iedere dinsdag tussen: 9.00 uur en 12.00 uur. Verder is deze op afspraak te bezoeken, ook voor groepen, zoals leerlingen die een extra les willen krijgen. Email naar: [email protected] of bel 0545-847799 of 06 42739492 voor een tijdstip.

Vier bijzondere verhalen geven een beeld van De Achterhoek en migratie, namelijk over:

• Vernieling, verwoesting en ontvolking gedurende de Tachtigjarige Oorlog
• Grensverkeer en oorlogsvluchtelingen
• Terborg en Suriname in de 18e en 19e eeuw
• Amerika, het beloofde land (19e eeuw)

Een overzichtskaart van de gebeurtenissen per streek en een tijdlijn completeren de tentoonstelling. Meer informatie check deze link. 

 

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven