Arriva wint aanbesteding regio Achterhoek-Rivierenland

BERKELLAND – Vanaf 14 december 2025 verzorgt Arriva het openbaar vervoer in vervoergebied: Achterhoek-Rivierenland. Het gaat om het busvervoer en het regionaal treinvervoer in de Achterhoek, inclusief de nieuwe RegioExpres.

Arriva winnende partij
Vervoerders Arriva, EBS en Keolis waren de 3 inschrijvers om het regionale OV in de Achterhoek en Rivierenland te mogen verzorgen. Een ervaren team heeft de aanbiedingen zorgvuldig en anoniem beoordeeld. Alle 3 de inschrijvingen voldeden aan het Programma van Eisen. Arriva kwam als beste uit de bus. Bij deze vervoerder is (onder andere) het aanbod aan busvervoer hoger dan is uitgevraagd. De doelstelling voor zero emissiebusvervoer (vervoer zonder uitstoot van schadelijke stoffen) wordt gehaald bij de start van de concessie. Arriva gaat de treinen verbeteren en toiletten inbouwen.

Meer busvervoer
De nieuwe concessie zorgt voor meerdere verbeteringen. Het netwerk wordt aantrekkelijker gemaakt en de buslijnen sluiten meer op elkaar aan. De bereikbaarheid, vooral in het landelijk gebied, wordt daarmee groter. Een aantal belangrijke buslijnen (zogenaamde A-lijnen) gaan vaker per uur rijden. Ook komen er nieuwe buslijnen en worden bedrijventerreinen beter bereikbaar.

Bereikbaarheid kleine kernen door reserveerRRReis
Op sommige lijnen en tijdstippen is gekozen voor reserveerRRReis, omdat hier anders vaak lege bussen zouden rijden. Met reserveerRRReis rijdt de bus alleen als 1 of meer reizigers gereserveerd hebben. En dus ook écht gebruik maken van de busrit. Alle kernen in Achterhoek-Rivierenland, die nu geen vast openbaar vervoer hebben, krijgen met deze nieuwe concessie (via reserveerRRReis) openbaar vervoer. Tot 21.00 uur in de avond.

Trein: versnelde inbouw toiletten
Alle huidige 33 treinstellen binnen de concessie Achterhoek-Rivierenland worden opgeknapt. Ze krijgen de huisstijl van RRReis (de binnen- en buitenkant). Daarnaast worden de motoren vervangen door schonere exemplaren. Ook krijgen de treinstellen verschillende technische en cosmetische vernieuwingen die het comfort en de veiligheid reizigers verhogen. Zoals een AED (een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt bij een hartstilstand) in alle treinstellen. De inbouw van toiletten wordt in alle 33 treinstellen meegenomen. De inbouw van de toiletten is tussen juli en oktober van 2027 afgerond. Dat is ruim 2 jaar eerder dan gevraagd werd in het Programma van Eisen.

RegioExpres
Bij de start van de RegioExpres (de sneltrein tussen Arnhem en Doetinchem) in 2028 zet de vervoerder 4 extra treinen in. Zodat er ook bij verdere groei van het aantal reizigers genoeg plek is. Ook deze treinen zijn opgeknapt en hebben een toilet.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven