Varkensboer in Neede krijgt als eerste in Nederland de vergunning om zelf uitstoot te beperken

NEEDE – Boeren die zelf aan de hand van meetgegevens de uitstoot kunnen bepalen, mits ze onder het vastgesteld maximum blijven. Dat moet de toekomst van de agrarische sector worden en Berkelland heeft de landelijke primeur. Een boer in Neede maakt onderdeel uit van de allereerste pilot.

“We gaan iets nieuws doen”, vertelde wethouder Arjen van Gijssel donderdagmorgen, doelend op de zogenaamde doelvoorschriftenvergunning. “De agrariërs kunnen zelf beheersmaatregelen nemen, maar moeten binnen het plafond blijven van de uitstoot.”

 

De boer in Neede, die de oude stallen wil slopen en één nieuwe stal gaat bouwen voor 1990 vleesvarkens, krijgt een nieuwe techniek in de stal: de combischraper. Daarmee wordt elke dag de mest uit de stal verwijderd en dat leidt tot minder stikstof- en methaanuitstoot. Berkelland heeft voor de realisatie van de nieuwe vergunning samengewerkt met ODA (Omgevingsdienst Achterhoek), het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), en Provincie Gelderland.

 

Gedeputeerde Harold Zoet (BBB) van Gelderland schoof donderdagmorgen in Borculo aan bij de persconferentie. “Deze stap is belangrijk voor de toekomst van de agrarische sector”, zei Zoet. “Ze kunnen innovatie inzetten, met een vergunning op het plafond. Als ze onder het plafond blijven, behouden ze de vergunning.”

 

De norm voor de stal in Neede is maximaal 1,0 kilogram stikstofuitstoot per dier. De combischraper schraapt, sproeit en haalt de mest uit elkaar, dat zorgt minder uitstoot. Volgens Zoet is er al getest met de nieuwe innovatie. “Er zijn hele goede resultaten gemeten. De geur is geminimaliseerd en dat is belangrijk voor de omgeving. De combischraper scheidt de dunne en de dikke fractie. Dit nieuwe systeem is ongelooflijk belangrijk voor de toekomst van de agrarische sector in Gelderland. We zijn ook bezig om het in de veehouderij toe te passen”, aldus de gedeputeerde.

 

De doelvoorschriftenvergunning moet de natuur beter beschermen. Wat is het verschil met een reguliere vergunning? Zoet: “De innovatie gaat sneller, je krijgt stikstofreductie en het is ook meetbaar. Daardoor kunnen we stappen maken. Anders heb je alleen luchtwassers.”

 

Voor de pilot in Berkelland moet er ook nog een bouwvergunning worden verleend. De regie ligt bij het college en de wethouder denkt in december een besluit te nemen. “Maar de vergunning komt nog ter inzage te liggen en daar kunnen zienswijzen op komen. Dan gaan we daarover in gesprek en kan het mogelijk iets langer duren. Anders kan de boer begin volgend jaar met de bouw beginnen.”

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Varkensboer in Neede krijgt als eerste in Nederland de vergunning om zelf uitstoot te beperken”

  1. Als dat er maar niet toe leidt dat er nog meer varkens komen als de uitstoot onder het minimum blijft. De mest moet nog steeds afgevoerd

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven