Motie van BBB Berkelland voor een draagvlak enquête AZC in Eibergen krijgt geen meerderheid in de raad


EIBERGEN – De komst van een AZC in Eibergen doet flink stof op waaien. De afgelopen maanden zijn er al meerdere protestacties geweest om de komst tegen te houden. Bouke Winters van de BBB Berkelland diende gisteravond tijdens de raadsvergadering een motie in waarbij hij vroeg om een  een draagvlak enquête rondom het AZC in Eibergen.  “Het besluit om een AZC te bouwen heeft tot onrust heeft geleid onder de inwoners van Eibergen, omdat men zich onder andere zorgen maakt over leefbaarheid, overlast en veiligheid”. Zo stel Winters. “Wij krijgen signalen dat bij de inwoners van Eibergen het gevoel overheerst dat er niet naar hen geluisterd wordt. Inwoners ervaren dat er te weinig aan participatie is gedaan”. Ook vindt Winters dat de gehele gemeenteraad niet voldoende wordt geïnformeerd over de gesprekken die worden gevoerd met de klankbordgroep. “In het kader van de actieve informatieplicht is dat wel wenselijk”. Zo zegt hij. “Draagvlak onder de bevolking is een belangrijk punt in de bestuursovereenkomst tussen het College en het COA. Met de uitkomsten van het onderzoek kan de Gemeenteraad met het College in gesprek om dit mee te nemen in de bestuursovereenkomst”. Zo is Winters zijn idee.

Enquête
Hij vraagt in de motie dan ook om een enquête naar het draagvlak onder de inwoners van Eibergen waarbij de vraag  “Onder welke voorwaarde vindt U de komst van een AZC acceptabel?” centraal staat.  De uitkomsten van de enquête wil Winters  in het openbaar delen met de gemeenteraad. Een meerderheid van de andere partijen geeft in de eerste termijn al aan niet mee te gaan in de motie.

Collega reageert
Bij monde van portefeuillehouder Joost van Oostrum reageerde het college. Hij wilde meteen even duidelijk maken dat er in Eibergen niet gesproken wordt over een AZC “We spreken over een AZC als er tenminste 300 vluchtelingen worden ondergebracht. In Eibergen praten we over twee opvanglocaties. Een voor minderjarige vluchtelingen en een kleinschalige opvang voor 50 mensen”. Zo legt Van Oostrum uit. Hij geeft aan dat het college handelt in de lijn van het raadsbesluit dat is genomen op 30 mei 2023.  Inmiddels zijn er gesprekken gevoerd in Eibergen en zijn de klankbordgroep gesprekken in volle gang. Tijdens die gesprekken hoopt de gemeente antwoorden te kunnen geven op zorgen die er zijn. “We hebben veel begrip voor deze zorgen, maar een maatschappelijke opgave te vervullen”.  Zo zegt hij.  De gemeente Berkelland heeft inmiddels al een jaar  ervaring met het opvangen van vluchtelingen in Rekken. Daar wordt frequent met direct omwonenden gesproken. “Op dit moment ligt er in Eibergen een intentie overeenkomst om te onderzoeken om twee locaties te realiseren, er wordt nog niet gesproken over bestuurlijke besluiten”. Zo zegt Van Oostrum.  “Ik denk dat echt helpt dat je met elkaar in gesprek gaat. Je moet elkaar aan kijken bij een gesprek en dit niet doe via een enquête. De gemeente geeft alle openheid van zaken via een speciale website”. Van Oostrum belooft de raad activeren te informeren de komende tijd. “Wij hebben de keuze oprecht en langs heldere criteria gemaakt”.

Ontraden van de motie
Volgens Van Oostrum moet het college en de raad oppassen dat niet de indruk wordt gewekt dat de locatie nog ter discussie zou staan. Van Oostrum was wel heel duidelijk over de aantallen. “De opvang is voor 50 minderjarige en 50 vluchtelingen, geen andere aantallen”. Uiteindelijk komt hij met zij slot conclusie “Het advies van het college is dan ook geen enquête, maar goede gesprekken van mens tot mens. Wij beamen dat er zorgen zijn,  daar zijn we over in gesprek. Draagvlak is belangrijk, wij realiseren ons dat dat er niet is en dat het hardwerken is omdat te krijgen”. Bouke Winters besluit uiteindelijk de motie in te trekken en vertrouwd er op dat het college de raad beter op de hoogte zal houden.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven