Begroting 2025 aangeboden aan de gemeenteraad

BERKELLAND – Het college van B&W van Berkelland biedt de gemeenteraad een sluitende begroting voor 2025 aan. Dat lukt vooral door inkomsten en uitgaven nog scherper te ramen. Ook het komend jaar staan daarbij een goede dienstverlening aan inwoners en ondernemers centraal. Ingrijpende keuzes zijn op dit moment nog niet nodig. Dat ligt anders voor 2026 omdat er geen zicht is op een hogere rijksbijdrage vanaf 2026. De gemeenteraad besluit 5 november over de begroting.

Volgens wethouder Financiën Hans van der Noordt ging het sluitend maken van de begroting niet vanzelf. “Als college hebben we ons sterk gemaakt door te zoeken naar mogelijkheden met zo min mogelijk gevolgen voor inwoners. Dat is voor dit moment gelukt. Op zich is dat al bijzonder in deze uitdagende tijd. Toch zullen we nog wel de nodige keuzes moeten maken. Want zonder voldoende steun van het Rijk wordt het vanaf 2026 echt moeilijker om de begroting ook weer sluitend te krijgen.”

Lagere lasten en meer inkomsten
Het college wil de bestaande plannen zoveel mogelijk blijven uitvoeren en voorzieningen in stand houden. De budgetten voor onvoorzien en inhuur van personeel worden verlaagd. Verder is de verwachting dat werkleerbedrijf Fijnder ook in 2025 geld zal overhouden. Naast lagere lasten worden meer inkomsten verwacht. Zo houdt de gemeente in tegenstelling tot voorgaande jaren rekening met opbrengsten uit grondexploitaties en renteopbrengsten. Verder zal Berkelland ook in 2025 nog geld van het Rijk ontvangen uit het gemeentefonds. In deze begroting is fase 1 van de bezuinigingen verwerkt. Het besluit hierover is genomen bij de Perspectiefnota 2025.

Afvalstoffenheffing
Uit de begroting blijkt dat de gemeente 9 ton euro te weinig inkomsten krijgt uit de afvalstoffenheffing. “De afgelopen jaren was de afvalstoffenheffing niet kostendekkend. Toch werd deze niet of nauwelijks verhoogd,” verklaart wethouder Van der Noordt. “Als we hier niet nu mee beginnen, gaan inwoners vanaf 2026 nog meer betalen.” Gemiddeld komt de verhoging per adres neer rond € 15 per jaar extra in de komende 3 jaar.

Begroting in webapp
De begroting is voor iedereen makkelijk in te zien via een speciale webapp.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven