Liedrecital Karolina Hartman en pianist Maurice Lammerts van Bueren in Ruurlo


RUURLO – Op zondag 20 oktober 2024 zingt Karolina Hartman, op de vleugel begeleid door de bekende pianist Maurice Lammerts van Bueren prachtige liederen van Schumann, Grieg en Stenhammar. Het recital vindt plaats in de theaterzaal van het Kulturhus in Ruurlo, Nieuweweg 5. Het concert begint om 15.00 uur. De in Zweden geboren en in Ruurlo woonachtige Karolina brengt speciaal voor de liefhebbers van het LIED dit prachtige programma. Maar ook de liefhebbers van piano muziek komen ruimschoots aan hun trekken, want Maurice speelt op meesterlijke wijze enkele verrukkelijke Mazurka’s van Chopin.

10 jaar
Robert Schumann componeerde in de eerste 10 jaar van zijn carrière uitsluitend voor de piano. Hij had de ambitie om een groot pianist te worden, en nam les bij de bekende pedagoog Friedrich Wieck. Maar Robert zag die droom in rook opgaan doordat hij met behulp van een zelf gemaakt apparaat zijn rechter hand dusdanig had overbelast dat hij een vinger van die hand niet meer kon gebruiken.

Clara en het LIED
Er was wel een pleister op de wonde: hij werd namelijk in die jaren verliefd op de dochter van Friedrich Wieck: de zeer getalenteerde pianiste Clara. Ondanks de vele toestanden met haar vader trouwden de geliefden in 1840. In datzelfde jaar ontdekte Robert het LIED en in dat ene jaar componeerde hij honderden liederen en geen enkel stuk voor piano solo. Ook bij Edvard Grieg zien we een prominente plaats voor de piano. Hij componeerde een beroemd pianoconcert en 66 Lyrische Stukken die bij amateur-pianisten nog altijd populair zijn. In zijn composities is duidelijk de invloed van Noorse volksmuziek hoorbaar. Minder bekend is dat Grieg ook een groot aantal liederen schreef. Karolina en Maurice gaan vanmiddag laten horen dat het hoog tijd is dat ze bekend worden. De Zweedse componist Wilhelm Stenhammar was eveneens een zeer goed pianist. Hij schreef natuurlijk vele werken voor zijn instrument, maar ook zijn liederen verdienen meer bekendheid. Karolina en Maurice zullen vanmiddag een pleidooi houden voor deze ondergewaardeerde composities. Geen enkele componist heeft zich zo vereenzelvigd met de piano als Frédéric Chopin. Hoewel hij een groot liefhebber van opera was schreef hij er zelf geen een. Zijn Poolse afkomst klinkt duidelijk door in zijn Polonaises en Mazurkas, waarvan er enkele ter afwisseling van de liederen ten gehore zullen worden gebracht.

Piano
Karolina Hartman (Zweden) kwam naar Nederland om piano te studeren bij David Kuyken, maar een ernstige blessure stond een carrière als pianiste in de weg. Wat een parallel met Schumann! Zij legde zich daarna volledig toe op het zingen. Het is niet verbazingwekkend dat Scandinavische muziek in haar repertoire een belangrijke plaats inneemt. Maurice Lammerts van Bueren studeerde bij Jan Wijn in Amsterdam. Het begeleiden van zangers leerde hij bij Rudolf Jansen die zelf veel samenwerkte met de befaamde Elly Ameling. In 2022 zette Maurice de complete Mazurkas van Chopin op CD.

Informatie
Kaarten à € 22,50 zijn verkrijgbaar via www.kunstkringruurlo.nl/kaartverkoop en aan de kassa. Jeugd t/m 18 jaar heeft gratis toegang.

Fotograaf: Leo Samama

 

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven