BORCULO – Op zondag 13 oktober is de geschiedenis van vooral Duitse en Oostenrijkse kunstenaars In Amerika tijdens de periode van nazi-Duitsland het boeiende thema in de lezing van muziekkenner Ben Coelman. Daaronder filmmuziek die geschreven werd door componisten die nazi-Duitsland waren ontvlucht en hun heil zochten in de Verenigde Staten van Amerika, waar ze in vrijheid hun passie konden volgen. Dit fascinerende verhaal wordt verteld in de synagoge van Borculo, Weverstraat 4, en begint om 14:30 uur. De toegangsprijs is € 15,00, donateurs betalen € 12,50, inclusief koffie/thee.
‘Entartete Kunst’
Toen de Nationaal-Socialisten in januari 1933 definitief de macht overnamen in Duitsland was een van de eerste terreinen waarop zij hun stempel drukten de wereld van kunst en cultuur. De machtsovername was in hun ogen niet alleen een politieke, maar zeer zeker ook een culturele revolutie. Kunst die het regime niet welgevallig was werd in de ban gedaan en voorzien van het etiket ‘Entartet’. Dat gold ook voor de muziek. Voor joodse kunstenaars was het sowieso onmogelijk hun beroep nog langer uit te oefenen en met het in het leven roepen van de Sonderstab Musik begon een ware klopjacht op joodse musici en hun werken. Vele componisten en uitvoerende kunstenaars verlieten tussen 1933 en 1939 Duitsland en Oostenrijk om zich elders te vestigen. Een groot aantal kwam terecht in Hollywood, waar de filmindustrie zat te springen om Europees toptalent en waar talloze kunstenaars de kans kregen een nieuw, maar soms totaal ander bestaan op te bouwen.
Amusementsmuziek
In een middagvullende presentatie zet Ben Coelman een aantal musici uit de wereld van de ‘serieuze’ en de amusementsmuziek in de schijnwerpers die soms al bijna vergeten lijken te zijn. Aan de hand van vele film- en geluidsfragmenten krijg je een beeld van de wereld van deze ‘Strangers in Paradise’, een beeld van de betekenis van Europese componisten in de periode 1933-1945 in Amerika.Ben Coelman studeerde geschiedenis en is sinds 1997 werkzaam bij de Nederlandse Reisopera in Enschede waar hij deel uitmaakt van het educatieve team. Daarnaast werkt hij als programmeur kamermuziek in het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en verder verzorgt hij jaarlijks vele inleidingen, interviews en presentaties op het gebied van muziektheater en klassieke muziek. Voor inschrijven en meer informatie over deze en andere activiteiten, zie synagogeborculo.nl/activiteiten. Telefonisch inschrijven kan ook: 0545 272754 of 06 23120401.