Orgelconcert in Dorpskerk Ruurlo


RUURLO – Organist Kees Muiderwijk wil op zaterdagmiddag 24 augustus de bezoekers van de Open Kerk in de Dorpskerk raken met een aantal bekende melodieën van componist J. G. Walther, zoals ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ en ‘Was Gott tut das ist wohlgetan’. Uit het omvangrijke werk van deze componist selecteerde Mijderwijk de composities die op het orgel in de Dorpskerk het mooiste tot hun recht komen. Het concert begint om 15 uur. J.G. Walther (1684-1748) behoort tot de belangrijkste componisten van orgelmuziek uit de tijd van de barok. Hij werd geboren in 1684 in Erfurt, de hoofdstad van Thüringen. Rond die tijd werden in dezelfde streek nog meer beroemde componisten geboren, zoals Johann Sebastian Bach, een neef en goede vriend van Walther. Ook Georg Philip Telemann en Georg Friedrich Händel waren tijdgenoten in dezelfde regio.

Lutherse eredienst
Walther is een belangrijke componist van orgelmuziek voor de Lutherse eredienst. Zijn ambitie was niet alleen praktisch, maar ook theoretisch gericht. Hij ging op jonge leeftijd in de leer bij Andreas Werckmeister, een zeer belangrijk muziektheoreticus. In 1707 werd Walther de organist van de stadskerk van Weimar en dat bleef hij tot zijn overlijden in 1748.
Voor de eredienst zijn Walthers koraalbewerkingen van groot belang. In deze categorie is veel bewaard gebleven. De huidige uitgave van Walthers koraalvoorspelen en -variaties bevat 129 werken die samen ongeveer 400 pagina’s beslaan. Kees Mijderwijk koos hieruit de composities die op het Holtgräve orgel in de Dorpskerk het mooist tot hun recht komen.
Op de PKN-website staat een korte biografie van Johann Gottfried Walther.

Holtgräve orgel
Het Holtgräve orgel in de Dorpskerk dateert uit 1840. Het is een orgel met hoofdwerk met aangehangen pedaal met een omvang van 1.5 octaaf. Daarnaast heeft het nog een bovenklavier voor de zachtere stemmen. Het orgel wordt geprezen om zijn heldere zangrijke klank. Die hoor je ook in de muziek die Kees Mijderwijk tijdens het concert ten gehore brengt.

Open kerk
De deuren van de Dorpskerk staan zaterdag 24 augustus open van 14.00 tot 16.30 uur. Vóór en na het concert kan iedereen de 700 jaar oude Dorpskerk bezichtigen met behulp van het informatieblad met ‘de geheimen van de Dorpskerk’. Gewoon even stil zijn of een kaarsje aansteken in de Stiltehoek kan natuurlijk ook. De entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.


 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven