Tijdelijk anti-kraak wonen in leegstaand schoolgebouw in Noordijk

NOORDIJK – Sinds vorig jaar wordt het schoolgebouw van de voormalige Tormijnschool in Noordijk niet meer gebruikt voor het basisonderwijs. Sindsdien staat het leeg. De huidige werkwijze binnen de gemeente Berkelland is dat vastgoed dat weer in eigendom komt bij de gemeente en niet nodig is voor eigen gebruik, zo snel mogelijk wordt afgestoten. Vanuit onderwijs is echter de vraag gekomen om het schoolgebouw nog aan te houden voor mogelijke huisvesting van ISK (Internationale SchakelKlas) vanaf medio 2026. Dat is de reden waarom gemeente Berkelland de school nog niet gaat verkopen.

𝗩𝗲𝗿𝗸𝗲𝗻𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗴𝗲𝘄𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗮𝘁𝗲𝗻 𝘄𝗼𝗻𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝘄𝗼𝗼𝗻𝗴𝗿𝗼𝗲𝗽 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸 𝗶𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗯𝗼𝘂𝘄
Samen met dorpsraad Noordijks Belang heeft de gemeente Berkelland de afgelopen tijd verkend of het mogelijk is om tijdelijke bewoning op basis van anti-kraak te realiseren in de voormalige basisschool in Noordijk. Vanuit Noordijk was de wens om mensen die een binding met Noordijk hebben, hier als woongroep op basis van anti-kraak het gebouw tijdelijk te laten bewonen. Helaas is uit nader onderzoek gekomen dat de gemeente niet kan meewerken aan dit verzoek. Voorrang geven aan een voorgedragen groep is niet mogelijk op basis van het Didam-arrest. Dit arrest stelt dat overheidsorganen bij dergelijke verzoeken moeten handelen volgens het gelijkheidsbeginsel. Uit dit beginsel vloeit voort dat gemeente iedereen gelijke kansen moet bieden. Afgelopen tijd hebben ook andere geïnteresseerden uit de gemeente Berkelland kenbaar gemaakt dat zij op basis van anti-kraak tijdelijk willen wonen in de school.

𝗜𝗻𝘇𝗲𝘁 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗲𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻𝗲𝗹𝗲 𝗹𝗲𝗲𝗴𝘀𝘁𝗮𝗻𝗱𝗯𝗲𝗵𝗲𝗲𝗿𝗱𝗲𝗿 𝗔𝗱 𝗛𝗼𝗰 𝗕𝗲𝗵𝗲𝗲𝗿
Het is wel mogelijk om tijdelijk te wonen in de school op basis een anti-kraak overeenkomst via een contract tussen een professionele leegstandbeheerder en gemeente Berkelland. De gecontracteerde beheerder hiervoor is geworden Ad Hoc Beheer. Geïnteresseerden die tijdelijk willen wonen op basis van een anti-kraak overeenkomst in het gebouw, kunnen zich hiervoor melden bij Ad Hoc Beheer. Er gelden wel enkele doelgroep voorwaarden. Meer informatie hierover is te vinden op de website www.adhocbeheer.nl

𝗕𝗿𝗶𝗲𝗳 𝘃𝗮𝗻 𝗔𝗱 𝗛𝗼𝗰 𝗕𝗲𝗵𝗲𝗲𝗿 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗼𝗺𝘄𝗼𝗻𝗲𝗻𝗱𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗹𝗴𝘁
Omwonenden ontvangen ook nog een brief of mail van Ad Hoc Beheer over de wijze waarop zij invulling gaan geven aan het leegstandbeheer van de school en ook hoe Ad Hoc Beheer te bereiken is voor eventuele vragen van hen. Het streven is om vanaf 19 augustus, 4 mensen op basis van anti-kraak in het gebouw te laten wonen. Het schoolplein blijft toegankelijk voor kinderen uit Noordijk om er te spelen en/of voor verenigingen voor buiten activiteiten. Het schoolplein blijft toegankelijk voor kinderen uit Noordijk om er te spelen en/of voor verenigingen voor buiten activiteiten.

𝗘𝘃𝗲𝗻𝘁𝘂𝗲𝗹𝗲 𝘃𝗿𝗮𝗴𝗲𝗻 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗮𝗮𝗻𝗹𝗲𝗶𝗱𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 𝗯𝗼𝘃𝗲𝗻𝘀𝘁𝗮𝗮𝗻𝗱 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁 𝗸𝘂𝗻𝗻𝗲𝗻 𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻 𝗴𝗲𝘀𝘁𝗲𝗹𝗱 𝗮𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗚𝗲𝗺𝗲𝗲𝗻𝘁𝗲 𝗕𝗲𝗿𝗸𝗲𝗹𝗹𝗮𝗻𝗱.

 

Foto: Afscheid van de Tormijnschool in juni 2023

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Tijdelijk anti-kraak wonen in leegstaand schoolgebouw in Noordijk”

  1. Ik ben hier wezen kijken en mijn äan gemeld. Maar verder niets gehoord
    Ik ben benieuwd of ik nog wat te horen kriijg

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven