BERKELLAND – Het valt me op dat er steeds naar anderen gekeken wordt als het gesprek over een schonere Berkel richting een oplossing gaat. En naar geld. Maar hé, zo gaan we er niet komen! Neem een voorbeeld aan bijvoorbeeld de waterboeren in Haarlo die het wèl aanpakken!
Was getekend De Berkel
Tip 10
Oei oei oei wat kunnen jullie met z’n allen goed praten over mij. Hoe het beter zou kunnen, waar de oplossing ligt. Hoe meer invloed de spreker heeft, hoe groter de MAAR die ik in zijn stem hoor. Eerst allemaal mooie woorden, wat ie al doet, met wie die er over praat, dat de lunch lekker was en het gesprek goed. MAAR we moeten het met z’n allen doen anders lukt het niet… en Den Haag dit en dat, verkiezingsuitslag zus en zo.
Op X reageren ‘jullie’ dat de verontreiniging uit Duitsland komt en op deze site dat niet de boeren maar het riool de schuld zijn. Eentje wilde zelfs niet geloven dat haar bedrijf elders doodleuk samenwerkt met gif spuitende lelietelers in een waterbeschermingsgebied. Nou, ik heb ook een MAAR: vraag de wandelaars van de drinkale Berkel maar eens wat ze onderweg allemaal aan mooie initiatieven zijn tegengekomen.
Ik wil hier de waterboeren van Haarlo er uit lichten. Die boeren hebben het met elkaar aangepakt en zijn natuurlijk gaan boeren. “We boerden altijd al met liefde voor de natuur, maar we hadden te weinig kennis van de bodem. We wisten alles van een koe, hoe we die gezond hielden en zo. Maar we wisten eigenlijk helemaal niet hoe we een bodem gezond moesten houden.” Nu wel! En die manier is toevallig – nee helemaal niet toevallig – ook nog eens het beste voor mijn drinkbaarheid!
Niet alle boeren deden vanaf het begin mee met de nieuwe manier (of de ouderwetse manier?) van boeren, maar dat hoefde ook niet. “We zijn gewoon begonnen met een paar. En toen die anderen ons succes zagen zijn de meesten ook overgestapt.”
Ter meerdere eer en glorie van mij, de Berkel!
Met praten komen we er niet, vind ik. Met doen wel. En zeg nou niet dat er te weinig geld is, want als er in het rijkste land van de wereld geen geld is voor schoon water, dan zijn we opgegeven. Of beter: ik blijf wel doorstromen, maar waar moeten jullie dan nog je water vandaan halen. Dan zijn jullie eigenlijk opgegeven. Of is dat dan weer te zwartgallig. Weet ik eigenlijk niet zo goed. Jullie?
Ie kunt better mar zunig weane met mie.