Berkeltip: De landbouw, we moeten het er toch echt over hebben

BERKELLAND – Het voelt als een heel naar en heel groot pijnpunt. Maar zoals we de landbouw in ons land hebben ingericht, dat leidt toch echt tot best wel heel erg veel vervuiling van het Berkelwater.

Was getekend, De Berkel!

Tip 7
Onze boeren hebben pas overal weer spandoeken langs de weg opgehangen om vooral het belang van hun werk onder de aandacht te brengen. Maar als ik naar de mensen luister die langs mijn oevers wandelen, heb ik eigenlijk de indruk dat er ook helemaal geen onderwaardering is voor hun werk. Probleem zit ‘m in de manier waarop.

Moet je boeren in samenhang met de natuur? Moet de natuur zich een beetje aanpassen aan de manier van boeren? Moeten we ons zorgen maken om de 9 miljard van de mensen van de wereld te voeden? Is het ónze taak daar zorg voor te dragen?

Allemaal vragen waar als je het mij vraagt één centrale vraag aan vooraf gaat: hoe lang kun je doorrijden op een doodlopende weg…

Ik zou voor willen stellen alle boeren een goudgerande boterham te laten verdienen. Daar zijn de Berkelwandelaars het ook allemaal mee eens. Als je zulk belangrijk werk doet, moet je conform betaald worden! Maar mag ik dan als rivier vragen niet het afvoerpuntje meer te willen zijn van de werkwijze van vandaag de dag? Mogen de wandelaars dan vragen vooral ook rekening met de natuur te houden?

Weet je wat ik vandaag opving? Heel veel mensen zijn wel bereid rechtstreeks bij de boer te kopen: lekker rechtsreeks van het land, geen tussenhandel, maar dan wel eerlijk en biologisch!

Boeren met de natuur is de enige oplossing. De wereld voeden zo we het nu doen, lukt morgen ook nog wel, maar overmorgen niet meer!

Hup, van die doodlopende weg af! Pak een rotonde. Die houdt nooit op!

Ie kunt better mar zunig weane met mie.

Bij foto: Li An Po (centraal op de foto, met hoed) is de aanstichter van Drinkable Rivers. Ze luistert samen met een heleboel andere Berkelaars naar informatie over hoe overal in het Duitse Berkeldal veel aandacht is voor een drinkbare rivier. Vandaag wandelt drinkable rivers naar de grens met Nederland.

Deel dit artikel:

5 gedachten over “Berkeltip: De landbouw, we moeten het er toch echt over hebben”

  1. Wim Kraaijenzank

    De grootste vervuiler van de Berkel is onze eigen waterzuivering van rioolwater. Dus niet de Boeren maar wij allemaal die lozen op het riool.

  2. Tja Jan, dat klinkt een beetje als ‘we moeten eerst de boeren redden en dan pas aandacht besteden aan het klimaat’. Recht populistische propaganda heeft ons gebracht waar we nu zijn.

  3. Wim, ik geef veertien dagen een hele reeks tips over hoe we mij weer drinkbaar kunnen krijgen. Daarbij ook aandacht voor wat we zelf kunnen doen. Het is niet de een of de ander, maar wij allemaal.

  4. Wat een fijn en genuanceerd verhaal. Wij hebben thuis een abonnement op het Achterhoekpakket: elke week heerlijke, biologische groenten van lokale boeren! Voedsel dat lekker is, goedkoper omdat er geen tussenhandel bij komt kijken en de bodem en het water juist gezonder maakt.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven