Starlink satellieten goed te zien in Berkelland

BERKELLAND – Dinsdagavond kwamen op de redactie meerdere meldingen binnen van mensen die bijzondere lichtjes zagen aan de horizon. Het betreft hier de zogeheten Starlink Satellieten van Elon Musk.

Spectaculair
Starlink-satellieten zijn heel spectaculair om te zien – ze zien eruit als een treintje van heldere vlekken aan de nachtelijke hemel. Je kunt ze gemakkelijk met het blote oog zien als je weet waar en wanneer je moet kijken. Mobiele apps zijn een van de handigste hulpmiddelen voor het volgen van satellieten.

Duizenden
SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, is in 2019 begonnen met het lanceren van duizenden satellieten die vanuit de ruimte internet kunnen aanbieden overal op aarde. Bij elke lancering worden er tientallen satellieten in een baan om de aarde gebracht. Vlak na zo’n lancering bevinden die satellieten zich vlak bij elkaar: een “satelliet-treintje”. Zo’n satelliet-treintje is onmiddellijk na een lancering soms zichtbaar vanuit België en Nederland. In de dagen na de lancering worden de individuele Starlink-satellieten van het treintje naar hun uiteindelijke (hogere) baan geloodst. De satellieten worden dan stilaan minder goed zichtbaar en het treintje valt geleidelijk uit elkaar.

Op deze website vind je nog meer informatie.

Foto: Birgit Ooms vanuit Borculo 

 

Deel dit artikel:

8 gedachten over “Starlink satellieten goed te zien in Berkelland”

  1. Sylvia van Herpen

    Vanavond rond 20:30 uur een reeks bewegende lichtjes gezien. Zo’n 40 a 50 stuks op een lijn door de lucht

  2. OOk vanavond ron de klok van half 8 deze bewegende lichtketting waargenomen in Eindhoven. De lichtjes staan al redelijk ver uiteen

  3. Ook vanavond 15-10 rond de klok van half 8 deze bewegende lichtketting waargenomen in Eindhoven. De lichtjes staan al redelijk ver uiteen

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven