BERKELLAND – Exact een jaar geleden schreef ik voor Nieuws uit Berkelland verkiezingstips in beknopte samenvattingen van elke partij. Nu, op de vooravond van provinciale verkiezingen, waarbij er wederom dwingende borden, vlaggen en voornamelijk witte, grijze mannen – die je met een enge grijns aanstaren – het straatmeubilair decoreren, is het tijd om de balans op te maken. Wat is de staat van dienst van de lokale partijen een jaar later?
CDA
Voorop kunnen we stellen dat het CDA een meer open partij is geworden sinds het vertrek van generaal Hilhorst. Dat Helmers dezelfde rol probeert te pakken, doet niet af aan dat er meer samenwerking wordt gezocht met andere partijen. Moet ook wel als je van acht naar zes zetels bent gegaan, maar daarmee blijft het CDA een machtige partij in Berkelland. In veel weilanden waar eens de CDA borden pronkten, staan nu andersoortige groene borden, namelijk die van BBB.
Inzet / zichtbaarheid:
Het CDA claimt soms dingen te hebben bereikt, waarvan de vraag is of dit wel zo is. Dat ze fel beweren ergens het initiatief in hebben genomen, maar daar nergens onderbouwing voor te vinden is. Maar we weten dat politiek zo werkt: hard roepen, dan is het net of je uiterst actief bent. In elk geval kunnen we deze partij aan communicatie via hun website niets aanrekenen, tweemaal per maand een nieuwsbericht is prima.
D66
Hebben een zetel gewonnen en het was verrassend dat Han Boer niet als wethouder terugkeerde. Daar is echter al genoeg over gezegd en geschreven. Met de komst van Daan Somsen hebben ze in elk geval een indrukwekkend nieuw raadslid die op heerlijk kritische wijze bloed onder de nagels kan halen bij o.a. het CDA. Mag er wat meer spreektijd komen voor dit raadslid aub? Andere raadsleden van D66 (op Boer na) laten weinig indruk achter. En dat is jammer, gezien ze in de commissie met Arjan de Brouwer een uiterst bekwaam persoon binnen hebben.
Inzet / zichtbaarheid:
De website van D66 is beknopt en verwarrend tegelijk. In elk geval wordt nieuws niet veel gepubliceerd, hetzelfde geldt voor hun Facebookpagina. Dat is toch zorgwekkend als ze een hele zaterdagochtend in april met zijn allen “flink d’ran” aan een nieuwe site hebben gezeten. Als ze dit bedoelen met ‘d’r an!’ is er nog veel te doen voor de liberalen.
BBB Berkelland
BBB beleefd als protestpartij mooie tijden in de onzekere periode rondom stikstofbeleid. Het nadeel van een protestpartij is dat je meestal te maken hebt met onervaren mensen, die elkaar nog niet goed lijken te vinden. Met een naaistreek waar Kim Jong-Un jaloers op zou zijn, wist BBB in de raad te komen. Zich aansluitend bij OBL, om direct na de verkiezingen voorman Morsink buitenspel te zetten. Een vreemde situatie en de ongemakkelijk sfeer blijft te proeven wanneer BBBB en BBBL (helemaal niet verwarrend verder) in de raadszaal tegenover elkaar staan. ‘Gelukkig’ heeft BBBB inmiddels een eigen bestuur en hebben ze de volgende verkiezingen geen pakezel nodig.
Inzet/ zichtbaarheid:
De website is informatief, maar voor het laatste nieuws moet je vooral naar sociale media. Daar doet BBB haar plicht als politieke partij: inwoners informeren wat ze doen qua inzet. En of je het er nou mee eens bent of niet, dit pakken ze keurig op, chapeau. Dat BBB nog zoekende is naar eensgezindheid (ook landelijk) blijkt uit de inhoud van de schriftelijke vragen van met name raadslid Winters, die qua inhoud beter zouden passen bij Forum voor Democratie. Enfin, een Berkellandse Caroline is er nog lang niet.
VVD
Ook bij de VVD kunnen we zeggen dat de partij toegankelijker overkomt sinds Hans Boxem de raad heeft verlaten: de botte opmerkingen en politieke zweverigheid lijkt te zijn verdwenen. Marcellino Kropman is duidelijk de nieuwe voorman van de liberale partij en doet het – eerlijk is eerlijk – keurig in zijn (ook voorzitters-)rol. Dat moet ook, want de andere twee raadsleden lijken alleen gebruik te maken van het podium als ze hun ‘verplichte’ inbreng moeten doen.
Inzet / zichtbaarheid:
De VVD zou zich op dit punt werkelijk kapot moeten schamen. Een vólkspartij die hun laatste bericht op hun website publiceerde in juni 2022; dan heb je het niet begrepen! Blijkbaar hebben de stemmers van de VVD, noch de inwoners van de gemeente geen recht te weten waar de partij zich druk om maakt.
PvdA
Een compleet nieuwe fractie, dat zorgt voor uitdagingen. Betsy Wormgoor is wethouder geworden en Hans Pelle had het wederom met een te lage plek moeten stellen op de verkiezingslijst (6). Spijtig, want ondanks dat nieuwkomers Ron en Rob over het algemeen een prima indruk geven, was naast hen wat meer ervaring in de fractie geen overbodige luxe geweest.
Inzet / zichtbaarheid:
De site wordt oké bijgehouden. Een mager zesje, plus het is wel algemeen van aard. Het mag meer inhoudelijk gericht op wat er in de politiek in Berkelland bereikt wordt of waar men zich hard voor maakt.
GB
Als je van zes naar twee zetels valt, past jou slechts bescheidenheid. We kunnen toch wel stellen dat mede door toedoen van de koppigheid van Anjo Bosman alle geloofwaardigheid van deze lokale partij in kreukels lag. Wat een troost voor zij die GB hebben gestemd, dat Rudi van de Esschert is gebleven; sympathiek, constructief en lijkt zich niet te laten verleiden tot politieke spelletjes. Waarom hij geen fractievoorzitter is geworden is een raadsel.
Inzet / zichtbaarheid:
De site van GB is in eerste opzicht keurig, tot je alle nieuwsberichten wilt zien en je op een eindeloze scroll-missie wordt gestuurd. Dat is jammer, want GB is vooralsnog de enige partij die per vergadering een terugkoppeling geeft en hun mening geeft over de behandelde moties. Dat is toch volksvertegenwoordiging: weten wat een partij vindt, zonder ellenlange, slaapverwekkende raadsvergaderingsfilmpjes te hoeven bekijken.
GroenLinks
Wat blijft het toch een ongelooflijk contrast: Leo Morren en Andra Weg. Leo als vriendelijke debater, begrip voor de argumenten van de tegenpartij, maar vasthoudend aan zijn principes en deze keurig onderbouwend. En Andra, die elke vergadering weer met geslepen messen de zaal lijkt binnen te zijn gekomen. Altijd fel, soms met hoge emotie en niet altijd even sympathiek is de indruk. Gezegd moet worden dat het beter lijkt te worden dan voorgaande periode.
Inzet / zichtbaarheid:
Op de site van GL is de nieuwsupdate mager, zeker inhoudelijk over de Berkellandse politiek. De partij stopte met gebruik van Facebook door de weinige nuance en scheldpartijen. Blijkbaar blijven de reacties op Instagram en Twitter wel binnen de perken.
BBBL
Hoewel er geluiden de rondte deden dat Bennie en Fred de handdoek in de ring wilden gooien met het voorgaande OBL, deed de samenwerking met BBB nieuwe energie door de partij blazen. Maar helaas, nadat BBB van de pakezel was afgestapt en hun dragers in de rug staken, verviel het vernieuwde BBBL in de oude glorie. Of beter gezegd: ruïne. Want…
Inzet / zichtbaarheid:
De site is waardeloos (voor de Googlegebruiker: gewoon ondernemendberkelland.nl gebleven), de Facebookpagina idem. En wat betreft de input in de raadsvergadering; deze is van hetzelfde niveau als de vorige raadsperiode, waarbij de wandeling naar de microfoon vaak langer duurt dan de inbreng.
Berkellandse Burgerpartij
De Berkellandse Burgerpartij van Jan Zappeij gebruikt maar weinig het podium. Als toch de microfoon wordt gevonden, gaat het over dingen als dat er teveel Engelse terminologie wordt gebruikt in ambtelijke stukken of dat er een aanvulling op een aangehaald gedicht mist. Als we dan kijken naar de grote titel op hun website: ‘een nieuwe partij… is dat nodig? Zeker wel.’, dan is het lastig deze mening te delen.
Inzet / zichtbaarheid:
Hoewel een best mooie website, wordt er maar weinig gebruik van gemaakt. Misschien is het partijprogramma wel té kort, waardoor ook de inbreng achterblijft. Who knows! O sorry, Jan. Ik bedoel natuurlijk: wie weet! Overigens is het opmerkelijk dat Leo Morren (GL) bij Jan Zappeij wist te ontlokken dat er tóch een opening is voor windmolens (‘als deze dan van alle burgers van Berkelland zijn’). Dat is toch bijzonder als het tegenhouden van turbines zo’n beetje je enige standpunt is.
Algemene indruk
De stand opmakend na een jaar valt te concluderen dat er nog veel te doen is in de Berkellandse politiek qua constructivisme en openheid. Ik heb Nieuws uit Berkelland gevraagd of ik binnenkort niet moet beginnen met het geven van rapportcijfers aan de lokale politici en om zo hopelijk volksvertegenwoordiging te stimuleren zoals we het willen zien: d’r an, of zoiets.