BERKELLAND – Als we de landelijke media mogen geloven is stemmen op een lokale partij favoriet. Lokale partijen hebben geen verbintenis met landelijke partijen en kunnen derhalve zelfstandig besluiten nemen. In Berkelland doen 8 partijen mee aan de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. 2 daarvan zijn 100% lokaal, dat zijn Gemeentebelangen Berkelland en de Berkellandse Burgerpartij. Ondernemend Berkelland was tot aan nu ook lokaal, maar zij zijn vanaf deze verkiezingen bondgenoot van de BoerBurgerBeweging.
[yop_poll id=”5″]
Gemeentebelangen Berkelland
Toen in januari 2005 de Gemeente Berkelland haar levenslicht zag was Gemeentebelangen Berkelland er al bij. De partij was een fusie tussen Gemeentebelang Borculo, Gemeentebelang Neede en Wi’j gaot veur Nee. Burgerplatform Eibergen, wat toen geen zetels had in de Eibergse gemeenteraad sloot ook aan. Sprookje 2000 en Democratie’s Platform Ruurlo hadden wel lokale zetels, maar deden om uiteenlopende reden niet mee in de fusieclub. Tijdens de verkiezingen van november 2004 was Cees Warlé namens Gemeentebelangen Berkelland de lijsttrekker. Warlé was op dat moment ook wethouder in Neede. De partij zette in op 5 a 6 zetels, maar stelde toch enigszins teleur met drie zetels. Cees Warlé werd de fractievoorzitter en kreeg gezelschap van Joke Pot (nummer 2 op de lijst) en Henk van der Veen uit Ruurlo, die met voorkeurstemmen werd gekozen.
Cees Warlé stapte begin 2006 op, nadat er een oordeel was gegeven over het Needse bestuur waar Cees Warlé deel van uit had gemaakt. Joke Pot werd daarna de fractievoorzitter terwijl Ursula Drexhage de vrijgekomen plaats van Cees Warlé in de gemeenteraad in nam. Pot bleef jaren lang een van de kopstukken van de partij. In 2010 was zij de lijsttrekker tijdens de verkiezingen en in de periode 2014-2018 was zij de eerste wethouder van de fusiepartij. Zij zit op dit moment altijd nog in de Berkellandse gemeenteraad, maar staat als lijstduwer op de kieslijst tijdens de aankomende verkiezingen. Haar dochter Aline Pot staat hierbij op nummer 8.
In 2010 behaalde Gemeentebelangen Berkelland opnieuw 3 zetels tijdens de verkiezingen. Jan Ribbers, eerder raadslid van de voormalige gemeente Borculo namens de VVD, werd toen met voorkeursstemmen gekozen. Ribbers ging samen met Joke Pot en Ursula Drexhage in de raad zitten. Ribbers werd ziek en liet zich tijdelijk vervangen door Eric Ordelman. Ribbers keerde echter niet terug in de raad, hij overleed in augustus 2012.
Tijdens de verkiezingen van 2014 sloeg Gemeentebelangen Berkelland een enorme slag. De partij behaalde 5 zetels, en ging deelnemen aan het college. Joke Pot werd geïnstalleerd als wethouder, Anjo Bosman werd de fractievoorzitter. In 2018 behield de lokale partij haar 5 zetels. Joke Pot nam weer zitting in de raad en Anjo Bosman werd dit keer wethouder namens haar partij, die opnieuw ging deelnemen aan het college.
Berkellandse Burgerpartij
Jan Zappeij richt in 2021 de Berkellandse Burgerpartij op. Een lokale partij die tegengas wil geven richting Gemeentebelangen Berkelland. Zappeij is alles behalve een nieuwkomer in de lokale politiek. Hij zat namens D66 al een periode in de gemeenteraad van de voormalige Gemeente Borculo, waarna hij zich aansloot bij de PVDA. Voor die partij zat werd hij in 2005 geïnstalleerd in de Berkellandse gemeenteraad. Toen Henk Goudbeek in juni 2008 opstapte wegens de Spilbroek affaire, droeg zijn partij hem voor als wethouder. In de juni 2008 trad Zappeij aan als wethouder sociale zaken. Hij bleef op zijn post tot aan de verkiezingen van maart 2010. De PVDA werd bij die verkiezingen gehalveerd van 8 naar 4 zetels. Zappeij keerde terug in de raadsfractie. In 2018 stond Zappeij wel op de lijst, maar te laag om aanspraak te maken op een raadszetel. In 2022 staat Zappeij wederom op de kieslijst. Dit keer als lijsttrekker van de door hem zelf opgerichte Berkellandse Burgerpartij. Zappeij woont inmiddels in Ruurlo en volgt de situatie rondom de sporthal in Ruurlo op de voet. Tevens heeft de partij een heel duidelijk standpunt ‘Geen windmolens in Berkelland’. Zappeij verwacht mee te liften op de populariteit van de lokale partijen en rekent om meerdere zetels in de nieuwe raad.
Ondernemend Berkelland
Eind 2009 werd bekend dat ondernemer Erik Roosenboom uit Haarlo met een eigen partij gaat mee zou gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Roosenboom ligt overhoop met de gemeente en wil daar iets aan gaan doen door zelf in de politiek te gaan. Roosenboom verzamelt een aantal, eveneens, ontevreden ondernemers om zich heen en komt daadwerkelijk met een partij. Onder de slogan “Het kan wel, OBL” weet de partij de Berkellanders te overtuigen. Met ruim 2000 stemmen haalt men bijna 3 zetels. Uiteindelijk moet Roosenboom het met 2 zetels doen, niet zijn nummer twee Arjan Visser, maar nummer 5 Bennie Morsink zit naast hem in de nieuwe gemeenteraad. Puinbreker Morsink is al jaren in het nieuws wegens zijn conflict met de gemeente. Hij behaald zoveel voorkeurstemmen (na de lijsttrekkers de meeste van allemaal) dat hij zitting mag nemen in de raad. Roosenboom is in 2014 wederom lijsttrekker, bij die verkiezingen weet OBL haar 2 zetels te behouden. Roosenboom en Morsink nemen opnieuw de zetels in. In 2015 vertrekt Roosenboom echter plotseling uit de politiek. Hij wordt opgevolgd door Eibergenaar Fred van der Holst. Morsink neemt het fractievoorzitterschap van Roosenboom over.
In 2018 is Bennie Morsink voor het eerst lijsttrekker van de partij. Ondanks dat OBL minder stemmen krijgt weet de partij voor de derde achtereenvolgende keer 2 zetels te bemachtigen. Morsink en Van der Holst zijn opnieuw de raadsleden van OBL. In december 2021 maakt Ondernemend Berkelland wereldkundig dat het bondgenoot wordt ban de BoerBurgerBeweging. Op de kieslijst staat die toevoeging niet, en daarmee is Ondernemend Berkelland dat formeel nog steeds een lokale partij. Als bondgenoot van de BBB voert Morsink wel campagne met die toevoeging. De BoerBurgerBeweging was tijdens de Tweede Kamer verkiezingen in maart 2021 de grote verrassing in Berkelland. De partij van Caroline van der Plas behaalde meer dan 8% van de stemmen in Berkelland. Opvallend was dat vooral in Beltrum, van oudsher een CDA bolwerk, het hokje van de BBB rood werd gekleurd. Fred van der Holst heeft dit keer een stapje terug gedaan. Achter Bennie Morsink staat boerin Evelien Daalwijk uit Geesteren op nummer 2 van de kieslijst. Morsink sorteert voor op een overwinning, daarom maakte hij bekend zelf geen wethouder te willen worden. Als de partij daadwerkelijk gaat mee besturen dan komt er een wethouder van ‘buiten’.