5250 Hectare nieuwe natuur in Gelderland o.a. in Neede en Borculo


BERKELLAND – Heide, bossen, rietmoeras, vochtig schraalland en riviernatuur: Gelderland heeft er de afgelopen jaren 5250 hectare nieuwe natuur bij gekregen. Uiterlijk in 2027 moet Provincie Gelderland 8414 hectare nieuwe natuur hebben aangelegd. Daarover zijn afspraken gemaakt met de rijksoverheid en de andere provincies. Gelders gedeputeerde Peter Drenth: “Wij denken in 2025 klaar te zijn.”

Natuurpact
De provincies en de rijksoverheid hebben in het Natuurpact met elkaar afgesproken dat er tot 2027 in heel Nederland 80.000 hectare nieuwe natuur bij komt. In de Zevende Voortgangsrapportage Natuur, die onlangs verscheen, is te vinden hoever provincies en rijksoverheid zijn met het aanleggen van die nieuwe natuur. Drenth: “Als provincie hebben we een belangrijke taak: het goed zorgen voor onze natuur, zodat onze kinderen en kleinkinderen er straks ook van kunnen blijven genieten. De aanleg van nieuwe natuur helpt ons om te zorgen voor die sterke en gezonde natuur. In Gelderland lopen we op schema. We zijn er zeker nog niet, dus het is belangrijk om hier mee door te gaan.”

Veel natuur in Gelderland
Gelderland kent een grote en veelzijdige hoeveelheid natuur. Het Gelders Natuurnetwerk, een samenhangend netwerk van verbonden natuurgebieden, is ruim 130.000 hectare groot. Daarbinnen liggen 15 Europees beschermde Natura 2000-gebieden. Daarvan is de Veluwe alleen al meer dan 90.000 hectare groot. Het uitbreiden van natuurgebieden zorgt voor een sterke en gezonde natuur, en dat is belangrijk voor de planten en dieren die er leven, én voor de mens. Natuur zorgt voor voedsel, schoon drinkwater en een gezonde leefomgeving. Het ontwikkelen, beschermen, herstellen en onderhouden van de natuur is een belangrijke taak van de provincie.

Emst Achterhegge
Onder andere in het gebied Emst Achterhegge, vlak onder Epe, is Provincie Gelderland bezig met het aanleggen van nieuwe natuur. Emst-Achterhegge is van nature een vochtig gebied. Dit komt onder meer door constante aanvoer van kwelwater vanaf de Veluwe. In de oevers van sloten en greppels zijn nog restanten aanwezig van de oorspronkelijke rijkdom aan planten. Met de juiste maatregelen kunnen we de omstandigheden in het gebied geschikt maken, zodat de oorspronkelijke plantensoorten weer terug kunnen komen. En daarmee ook dieren. Het is een onderdeel van het overgangsgebied tussen het hoger gelegen bos en de heide op de Veluwe en de lager gelegen graslanden van de IJsselvallei. We richten dit gebied als natuur in om zo een verbinding te creëren tussen de bossen van de Veluwe en vochtige schraallanden en vochtige bossen in de IJsselvallei. De werkzaamheden zijn in november begonnen en duren 5 maanden.

Aan het werk voor meer natuur op 65 plekken
De provincie werkt samen met gebiedspartners om te zorgen voor nieuwe natuur. Dat zijn bijvoorbeeld waterschappen, gemeenten en terreinbeheerders als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. In Gelderland wil het natuurnetwerk met 10.500 hectare nieuwe natuur uitbreiden. Daarvan is 8414 hectare de verantwoordelijkheid van de provincie. De rest komt voor rekening van Rijkswaterstaat. Dit gebeurt in gebiedsprojecten waarvan een deel inmiddels klaar is. Een deel is in uitvoering is en een deel zit nog in de voorbereidingsfase. Het grootste deel van de gronden waar nieuwe natuur op komt, zijn al verworven. In totaal wordt er in de provincie Gelderland op 65 verschillende locaties volop gewerkt aan natuurherstel en -ontwikkeling. In Berkelland zijn dat o.a. Stelskampveld in Borculo en het Noordijkerveld, Koolmansdijk en Teeselinkven in Neede

Gelderland loopt voorop
Het College van Gedeputeerde Staten heeft Provinciale Staten ook onlangs geïnformeerd over de voortgang van de realisatie van het Gelders Natuurnetwerk. In Gelderland was op 1 januari 2021 de opgave al voor 63% klaar. Dit staat ook in de 7e landelijke Voortgangsrapportage Natuur: ‘Natuur in Nederland, stand van zaken eind 2020 en ontwikkelingen in 2021’. Daaruit blijkt dat provincie Gelderland in vergelijking met andere provincies voorop loopt in de realisatie van de afgesproken natuuropgaven. Van de landelijke opgave voor uitbreiding van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) is inmiddels 51% gereed (44.321 hectare).

Deel dit artikel:

1 gedachte over “5250 Hectare nieuwe natuur in Gelderland o.a. in Neede en Borculo”

  1. Straks moeten er nog meer boerenbedrijven verdwijnen omdat ze te kort bij een natuur wonen

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven