De woningnood is hoog, er is een groot tekort aan voedselbanken, maar jij kunt helpen.

BERKELLAND – Waar? Gewoon in je eigen tuin. Moeilijk? Nee hoor, kwestie van doen! Hoe? Hier en daar wat rommeltjes laten liggen, een bakje met water neerzetten, een polletje onkruid laten staan etc. Heel veel insecten hebben het moeilijk, ze kunnen geen huis meer vinden en zelfs geen of weinig voedsel. Vele soorten sterven uit of zijn al weg. Na de insecten zullen ook andere dieren verdwijnen zoals die leuke koolmezen of zanglijsters en dat schattige egeltje; ook zij gaan op dieet.

Welk nut hebben insecten dan?
Nuttige insecten zoals het lieveheersbeestjes die bladluizen eten kennen we, maar ook andere insecten zijn nuttig. De poppenrover bijvoorbeeld is een kever die de eikenprocessierups eet. Mestkevers eten de koeienflatsen en schapendrollen op. Begraaft de doodgraver dode muizen en vogeltjes en legt in de buurt hiervan haar eitjes. Als de eitjes uitkomen worden zij gevoed met het vlees van de dode muis of vogel. Maar zelfs een wesp is nuttig ze eten bijvoorbeeld wormen, rupsen en bladluizen. Spinnen eten bladluizen, trips en andere insecten. En natuurlijk zijn insecten zelf een voeding voor andere dieren.

Veel mensen willen wel helpen maar weten niet hoe, daarom wat tips.

Gazon
Maai het gazon minder vaak en begin later met maaien. Madeliefjes paardenbloemen, het herderstasje en andere bloemen gaan bloeien en geven nectar en stuifmeel. In het vroege voorjaar zijn dit vaak de bloemen die als enige dan al bloeien. Ook is langer gras aantrekkelijk voor die leuke sprinkhaan.

Ook belangrijk: gebruik geen bestrijdingsmiddelen!

De tegeltuin
Laat tussen de tuintegels een rand ongeveer 1 cm open, mieren maar ook veel bijensoorten nestelen namelijk in de grond op zanderige plekjes in de zon.

Mest
Maak zelf compost, doe je groente, fruit en tuinafval in een compostbak, of maak een composthoop of net als mijn man een compostgat. Zorg ervoor dat de plek die je kiest in de schaduw is, de compost zorgt er straks voor dat de bodem lekker vochtig en luchtig is, daar houden bodemdieren zoals de regenworm en schimmels van.

Wat een insect niet kent dat vreet hij niet.
Zaai inheemse soorten (planten die van oorsprong in Nederland voorkomen) zoals de klaproos, knoopkruid, weegbree, slangenkuil, pinksterbloem, judaspenning, gewone margriet, klaver, madeliefjes, duifkruid, judaspenning, kamille, veldsalie, vingerhoed, veldzuring of korenbloem. Bij insecten is het zo dat eenieder iets anders lekker vindt. Planten uit andere landen kennen ze niet, en wat een insect niet kent dat vreet hij niet. Maar let op geen dubbelbloemige korenbloem of klaproos, deze is niet goed voor de insecten, ze komen er wel op af, maar er is geen honing. De stempel en de meeldraden zijn door kweken vervormd tot bloembladen en hebben dus geen stuifmeel.

Water
Water in de tuin is onmisbaar. Het hoeft geen vijver te zijn, een bakje is ook prima, leg er dan wel een takje, steen of een kurk in, zodat er een plek is om op te landen, en de insecten niet verzuipen. Laat het water in je bakje niet te lang staan, dit omdat muggen hierin hun larven achterlaten. Ververs het daarom elke week, om een muggenplaag te voorkomen.

Voedsel
Denk in je tuin ook aan voedsel voor bijvoorbeeld de rups, laat een paar brandnetels staan. Vlinders leggen eitjes op waardplanten, wanneer de rupsen uitkomen eten zij de bladeren van de waardplanten, zoals de brandnetel, damastbloem, pinksterbloem, klaver, hulst, wegedoorn en klimop. 

Rommel
Maak rommelhoekjes van bladeren en snoeiafval dit biedt een schuilplaats aan veel insecten, maar ook vogels en egels.

Hotels
Ook kan je een bijen of insectenhotel maken van een bosje takken, grassen, holle stengels van bijvoorbeeld de braam of door gaatjes boren in een oud stuk hout of steen. Een insectenhotel geeft een plekje aan bijvoorbeeld wilde bijen, vlinders, oorwurmen, pissebedden,  lieveheersbeestjes, gaasvliegjes en nog veel andere soorten Een bijenhotel wordt in de zon gehangen, en heeft geen onderhoud nodig. Als de bijen eitjes hebben gelegd maken ze de gaatjes dicht, de larven maken deze weer open als ze er klaar voor zijn om naar buiten te gaan. Ook een oude bloempot kan goed gebruikt worden.  Doe er wat hooi in en zet de bloempot op een stok, de oorworm zal zich er thuis voelen en eet de luizen in de omgeving op.

Licht
De laatste tip van mij: Doe ‘s nachts de tuinverlichting uit. Nachtvlinders komen namelijk op het licht af en vliegen zich te pletter of raken uitgeput. Wil je toch een lamp? Neem dan een lamp met bewegingssensor.

Namens de insecten in Berkelland, hartelijk dank.

Door Willy Kok

Foto’s: Nicole Kok

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven