NEEDE – Als kleine jongen moet Kevin Hauser meermaals afscheid nemen van zijn vriendjes, omdat zijn gezin steeds na ongeveer anderhalf jaar verhuisde in verband met het beroep van zijn vader: beroepsmilitair. Meerdere provincies werd door het gezin gezien, met een tussenstop van bijna 5 jaar in Duitsland. Hauser denkt zelf een sociale tik aan de reeks verhuizingen te hebben overgehouden, hoewel bij zijn zus juist het tegenovergestelde is bereikt. “Mijn flaporen waren regelmatig het doel van pesterijen, dus als je dan net gesetteld bent en je moet weer opnieuw beginnen na zo’n korte periode, in een andere stad, zelfs een andere provincie, is dat niet makkelijk.”
Neede
Uiteindelijk komt het gezin Hauser terecht in de voormalige gemeente Neede. Zijn moeder startte bewegingsstudio Svelte en zijn vader nam niet veel later café-zalencentrum Meijers over. Daar proefde hij voor het eerst aan de Achterhoekse verenigingscultuur en dat sprak hem aan. “Iedereen in Neede leek aangesloten te zijn bij een club. Of het nu de carnaval was, een sportvereniging of de kaartclub.” Hauser zelf sloot zich niet aan bij zo’n vereniging. “Op de een of andere manier durfde ik nooit. Een goede verklaring heb ik hier niet voor, maar wellicht zit hier die sociale tik.” Geprobeerd heeft hij het wel, kort bij een voetbalclub en de boogschietvereniging in Ruurlo. Dat hij zich uiteindelijk heeft aangesloten bij een SEN-playbackgroep vond hij al een hele stap.
Clash Rutte en Verdonk
Of het logisch is dat hij zich later aan zou sluiten bij de VVD omdat zijn ouders een onderneming hadden, wuift Hauser weg. “Nee, hoewel mijn vader wel VVD stemt, was ik daar nooit zo mee bezig. Mijn politieke interesse is aangewakkerd door een PvdA’er.” Hauser doelt hiermee op voormalig wethouder van de gemeente Eibergen Albert Bos, toen tevens zijn geschiedenisdocent. “Als examenvak had ik met een klein klasje van ik denk 4 of 5 leerlingen geschiedenis en staatsinrichting gekozen. De verhalen, het realisme en de menselijkheid van meneer Bos waren enorm inspirerend.” Na de middelbare school ging Hauser ook studeren voor docent geschiedenis en keerde al snel terug bij Bos. “Toen ik zelf een stageplek mocht zoeken, hoefde ik niet eens na te denken. Hij ontving mij open armen.” We maken allemaal wel eens keuzes waar we het achteraf liever niet meer over hebben, zo ook Hauser. “Tja, als student zoek je soms wat spanning. Ik besloot in de clash tussen Rutte en Verdonk destijds met Verdonk en haar nieuwe partij mee te gaan, mede doordat mij daar werd voorgehouden dat je snel carrière zou kunnen maken. Toen Albert dat hoorde, maakte hij op subtiele en bijna filosofische wijze duidelijk dat lager zinken niet mogelijk was.” Lacht Hauser.
Lid VVD
Tijdens diezelfde studententijd meldt Hauser zich als lid van de VVD, wat soms leidde tot gefronste wenkbrauwen in de onderwijswereld waar hij zich in begon te wanen. “Ik geloof niet dat er een partij bestaat die 100% bij iemand past. Zelf schat ik in dat de VVD ook tot maximaal 60% bij mij past, maar dat is meer dan de andere opties.” Hauser vindt zichzelf met name liberaal en niet per se VVD’er. Waarom dan niet gekozen voor D66, die toch wordt gezien als dé onderwijspartij? “Beide partijen hebben persoonlijke vrijheid hoog in het vaandel, maar ik denk dat, zwartwit gezien, D66 minder economische vrijheid nastreeft en daardoor minder bij mijn persoonlijke overtuiging past.”
Met voorkeursstemmen de raad in
In 2018 werd Hauser met voorkeursstemmen als raadslid in de gemeente Berkelland gekozen. Door zijn eigenzinnige manier van optreden, waarbij hij zijn mening niet onder stoelen of banken steekt, kreeg hij zowel positieve als negatieve bijnamen op het internet. De prins van de VVD, de Berkellandse Omtzigt, maar ook ongeleid projectiel en populist. Hauser is het om het even: “Belangrijk is je inzet voor de gemeente en doe dat op een manier die bij je past. Daar zal je niet altijd iedereen even blij mee maken, maar gelukkig krijg ik ook veel waardering. Daar haal ik de energie uit.”
Regelmatig op de vingers getikt
Hauser begon met veel energie, ging elke week bij ondernemers langs, schreef hierover uitvoering op zijn Facebookpagina en probeerde zichtbaar verbindingen te leggen. Gedurende de raadsperiode werd dit duidelijk minder. Tijdens het video-interview met Nieuws uit Berkelland in december 2020, zei Hauser dat de lol er vanaf is en dat hij de volgende periode niet terug zal keren. Het politieke spel tussen coalitie en oppositie noemt hij als grootste reden hiervoor, waarbij volgens hem soms vergeten wordt dat de politiek constructief moet proberen samen te werken, ook al zijn er verschillen van inzichten. “Als je regelmatig door andere raadsleden op de vingers wordt getikt omdat je te eerlijk of te kritisch bent, soms ook op eigen wethouders, dan is voor mij het doel van volksvertegenwoordiging zoek. Maar eerlijk is eerlijk, er wordt door meerdere partijen fris elan ingebracht en ik heb goede hoop dat personen als Rick Hulshof (GL), Thijs Luiken (CDA) en ons aanstaand burgercommissielid Christo Meijer de gemeenteraad weer in verbinding zal brengen met de inwoners.”