BELTRUM – Het klimaat verandert, dat merken we allemaal. Voor het derde jaar hebben we al te maken met extreme droogte en erg hoge temperaturen. Vanuit agrarisch perspectief funest voor de gewassen, nog nooit zagen we zoveel beregeningsinstallaties in de gewassen staan. Voor de boeren een bijzonder drukke tijd met veel stress en weinig slaap. Dit jaar dubbele stress want we belandden van het ene in het andere probleem. We begonnen eind vorig jaar en de helft van 2020 met de stikstofproblematiek en toen kregen we een warm voorjaar waarin we zelf al begonnen met het beregenen van onze mais die net gezaaid was.
Tot overmaat van ramp kondigde minister Schouten net voor het zomerreces een voermaatregel in waarin ze stelde, zonder goed onderzoek te hebben gedaan, minder eiwit in het veevoer op te nemen. Een bizarre maatregel die kant nog wal raakte. Gelukkig is die voermaatregel net voor het kort geding ingetrokken. Maar dan hebben we nog steeds de droogte.
Koeien kunnen niet meer naar buiten omdat er geen gras meer staat en boeren zijn nu al genoodzaakt aan de wintervoorraad te beginnen. Als je dan weet dat een koe ongeveer 60 kg voer tot zich moet nemen per 24 uur om de “motor” aan het draaien te houden dan kun je ook uitrekenen wat wij per dag met 50 melkkoeien aan voer nodig hebben. Wij hebben nu in de zomer al voer aangekocht van buitenaf omdat we het niet meer van eigen grond af kunnen halen. Onze koeien lopen normaal gesproken van maart tot ver in november overdag in de wei, maar bij extreme temperaturen draaien we het om en mogen de dames overdag binnen blijven en s’nachts naar buiten. Onze stal is goed geïsoleerd met veel luchtdoorlaat en er hangen grote ventilatoren die het enigszins aangenaam maken voor de dames. Een koe ervaart namelijk bij 20 graden of meer al hittestress. Gelukkig hebben wij geen noemenswaardige problemen gehad en hebben de dames zich kranig gehouden met de hitte.
De rest van onze dieren hebben zich met de hitte ook goed gehouden. Alle dieren hebben voldoende schaduw in de wei en daar waar nodig hebben we ze extra gekoeld, zoals een badje bij de Alpaca’s die dat zeer op prijs stelden door er heerlijk in te gaan liggen. Voor ons zelf hebben we zoveel mogelijk een tropenrooster ingesteld tijdens de hitte. ’s Morgens zoveel mogelijk en waar mogelijk het meeste werk aan kant gemaakt en na het middaguur in huis alles dicht (gelukkig hebben we rolluiken!) en zoveel mogelijk binnen blijven. Onze drie honden leven bij ons in huis en hadden allemaal hun eigen koelhalsband en koelmatje waar ze op konden liggen. Onze oudste hond Bantu van 13 jaar had het zwaar, maar is er goed door gekomen. Oudere mensen en oudere honden zijn en blijven nu eenmaal een risicofactor. Zoals ik al in mijn eerdere columns schreef, is voor ons de boer-burger verbinding essentieel. Wij vinden het belangrijk die verbinding aan te gaan met de samenleving. De gemiddelde consument staat ver van de boeren af en de kloof lijkt wel steeds groter te worden.
Vooral in de Corona -periode zijn er mooie initiatieven ontstaan waar lokale producten en lokale ondernemers gesteund worden. Een van die landelijke initiatieven is http://www.fiestenvoormijneten.nl. Een initiatief van Marja van der Ende uit het Westland die dit prachtige idee drie jaar geleden succesvol heeft opgezet in NL. Zelf ben ik sinds kort kartrekker voor dit initiatief in de Achterhoek. Al fietsend op pad om je eten bij elkaar te sprokkelen bij lokale ondernemers. (H)eerlijk, vers eten zonder tussenkomst van een grote supermarktketen! Weet jij leuke stalletjes aan een achteruitweggetje of een lokale ondernemer die zijn producten verkoopt aan huis, laat het mij weten of plaats een tip via http://www.fietsenvoormijneten.nl
@Monique