BELTRUM – Wat is een boerderij zonder honden? Om huis en haard te beschermen zullen er op veel boerderijen honden rondlopen. Wij hebben twee heel speciale rassen die je niet elke dag op een boerderij tegen komt, namelijk de Grote Poedel en de Australian Cattledog, twee totaal verschillende rassen waarvan je de Poedel niet snel op een boerderij zult verwachten. De Poedel is van oudsher een jachthond, en de Australian Cattledog is DE veedrijver uit Australië die zijn mannetje staat bij het opdrijven van grote koppels vee. Vanwaar deze bijzondere rassen?
Oorspronkelijk kom ik “niet van de boer af”, maar ben ik altijd paardenverzorgster geweest en hondentrimster. Tot 2010 heb ik mijn eigen hondentrimsalon gehad in Deventer. Een druk bedrijf waarbij ik fulltime, zes dagen per week verschillende honden weer van een nieuwe coupe voorzag. Hier ligt dus ook mijn voorliefde voor de Poedel, een zeer intelligent en tot op hoge leeftijd vrolijk ras. Maar ook een ras waarbij je verschillende hondensporten niet onverdienstelijk kunt beoefenen. Dit heb ik zelf dus ook altijd gedaan en dus draaide ik op landelijke niveau hoog mee in de behendigheid en flyball met mijn inmiddels overleden poedel Vienna. Hier is later de Australian Cattledog bijgekomen, een ras dat zeker niet geschikt is voor iedereen. Je moet van goede huizen komen om met deze echte werker pur sang door een deur te kunnen. In 2009 heb ik Bennie leren kennen (een beetje het “boer zoekt vrouw” verhaal maar dan zonder tv) en ben dus in 2010, nadat ik mijn trimsalon verkocht had, naar Beltrum verhuisd, samen met mijn vier honden Didge, Vienna, Kay en Bantu, om met Bennie de boerderij te gaan runnen. Onze honden werken, daar waar dat kan, mee met allerlei klusjes op de boerderij.
In december 2019 hebben wij een van onze beste koeien verloren. Haar (stier)kalf werd 2 maanden te vroeg geboren, en wonder boven wonder hebben we dit kalf er bovenop gekregen. Moeder ging zienderogen achteruit en na veel zorgen en dokteren hebben wij na enkele weken moeten besluiten haar in te laten slapen. Het kalf is mooi uitgegroeid en doet het goed. Omdat het een stier is en wij het te gevaarlijk vinden om met stieren te werken, hebben we de beslissing genomen hem te laten “ossen”. Vandaag komt onze dierenarts voor het maandelijks bedrijfsbezoek en zal de stier dus ter plekke gecastreerd worden zodat hij over enkele weken lekker bij de andere koeien de wei in kan.
Ik heb het al eens eerder genoemd: (online)zichtbaarheid. Dat is nog wel een dingetje en ik vind het een vak apart. Zowel voor de boerderij als voor mijn eigen coachpraktijk struikel ik nog wel eens over het vraagstuk :“hoe zet ik mijzelf in de markt”? Ik doe nogal eens trainingen op dit gebied om meer vaardigheden te krijgen en een wat marketing onder de knie te krijgen. Er is zoveel te vinden op social media gebied dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. We hebben zowel voor de boerderij als voor de coachpraktijk een goede web site die regelmatig bijgehouden wordt. Ook op Facebook ben ik actief en daar is tegenwoordig dus ook Instagram bijgekomen. Het kost heel wat tijd om alles bij te houden maar ik vind het ook erg leuk om te doen en van alles uit te zoeken. Nu denk ik dat er best wel studenten kunnen zijn die voor een bepaalde opleiding misschien opdrachten of onderzoeken moeten doen. Bij deze dus mijn vraag: kennen studenten of ben je zelf student die het een uitdaging vind met mij mee te willen kijken hoe wij de boer-burger verbinding kunnen vergroten en meer mensen kennis te
laten met de basis van ons voedsel-de boerderij- stuur dan gerust een mail naar: [email protected]
Ik hoop op leuke reacties!
Tot de volgende keer met weer nieuwe verhalen vanaf onze boerderij in Beltrum.
@Monique
Volg ons op FB