BELTRUM – De media staat er vol mee; het corona virus. En ondanks dat ik jullie hier niet mee wil lastigvallen, ontkomen ook wij er niet aan. Al sinds 2012 geven wij boerderij educatie voor het BO, SO maar tegenwoordig ook voor het MBO. Wij bieden zeer leerzame programma’s aan waar het onderwerp “van gras tot glas” centraal staat. Beleven-ervaren-voelen. De jeugd kennis laten maken met de basis van hun voedsel.
Voedsel is tegenwoordig eigenlijk wel op iedere hoek van de straat te koop. Maar de basis van al dat voedsel ligt niet bij de fabrieken of grote industrieën, maar bij de boer op het erf. En dat is waar wij als melkveehouderij een steentje willen bijdragen om de jeugd kennis te laten maken met hun voedsel. Net zo belangrijk is natuurlijk wat moet de boer of boerin nu doen om veilig voedsel te produceren en de koeien gezond te houden zodat ze veilig voedsel kunnen produceren.
Het is elke keer weer een genot om te zien, voor zowel Bennie als voor mijzelf kinderen te zien ontdekken, samen te werken en in de buitenlucht te leren en te ervaren. Onze boerderij is gecertificeerd en wij hebben een keurmerk van stichting boerderij educatie Nederland wat elke 2 jaar getoetst wordt. Wij moeten namelijk aan strenge eisen voldoen!
Maar ook de boerderij educatie ligt stil tot een nader te bepalen tijdstip. Net als alle andere neven activiteiten die wij aanbieden op onze boerderij. Veiligheid staat voor alles, en het is te hopen dat we het corona virus snel onder controle krijgen.
We gaan deze week mest uitrijden. Bennie houdt de weerberichten altijd nauwgezet in de gaten, en het belooft een paar dagen droog te blijven. Onze weilanden leken wel zwembaden, zoveel neerslag is er gevallen de laatste tijd. Als de mest uitgereden is, kan het gras weer gaan groeien en kunnen ook de koeien weer heerlijk de wei in. Toch zal ook de “koeiendans” die elk jaar weer heel wat mensen naar onze boerderij trekt, anders zijn als andere jaren i.v.m. het corona virus.
Er worden bij ons het gehele jaar door kalfjes geboren. En daar kun je zo nu en dan best wel wat zorgen over hebben. Zo ook om een mooi roodbont kalfje wat eind 2019 is geboren. Toen ze enkele weken oud was bleek ze een dikke voorknie te hebben. Ze is onderzocht door onze dierenarts, er is wat vocht uit de knie gehaald voor onderzoek en het bleek een infectie te zijn met vochtophoping. We hebben haar behandeld en het gaat na enkele weken weer goed, het vocht begint te verdwijnen en het kalfje komt weer meer in beweging. Nu kan ze uit gaan groeien tot een gezonde melkkoe.
Maar ook zorgen om een geit lam van nu 8 weken oud. Onze geiten lopen het hele jaar door buiten, uiteraard met schuilgelegenheid. Rondom het lammeren halen we ze naar binnen zodat ze rustig en droog kunnen bevallen. Als de lammeren oud en vitaal genoeg zijn dan gaan ze allemaal weer lekker de wei in. Dit bouwen we voor de lammeren op door ze de eerste weken wel nog ’s nachts op stal te zetten, echter is dit ook als bescherming voor een eventuele wolven aanval waar we hoogstwaarschijnlijk in 2016 ons eerste alpaca veulen aan verloren hebben.
Afgelopen week zijn de lammeren en de geiten dus voor het eerst overdag naar buiten gegaan. De Nederlandse Landgeiten zijn niet altijd heel verdraagzaam naar elkaar en gaan best ruw met elkaar om. Wout, een van de boklammeren is waarschijnlijk onder de voet gelopen, en liep op 3 pootjes toen we ze naar de stal brachten. Onze dierenarts is gebeld en die heeft hem onderzocht. Voor een breuk zou er een röntgenfoto gemaakt moeten worden, maar dan zou hij weer naar de praktijk moeten, en met het oog op het corona virus en contacten met andere mensen zoveel mogelijk te vermijden hebben wij ervoor gekozen hem direct in het gips te zetten. Nu loopt hij dus in het gips en het gaat eigenlijk heel erg goed met Wout.
Ik wens iedereen heel veel sterkte en wijsheid rondom het corona virus.
Tot de volgende keer
@Monique