Een boerin vertelt

BELTRUM – In deze allereerste column stel ik mij eerst graag aan jullie voor, voortaan ga ik op deze plek jullie meenemen in mijn belevenissen op onze boerderij waar geen dag hetzelfde is.

Ik ben Monique Weiden (1967), getrouwd met Bennie (1965)en wij hebben een multifunctionele melkveehouderij in Beltrum.
Misschien denk je wel…multifunctioneel, wat is dat? Nou,laat mij je vertellen dat zowel Bennie als ik het belangrijk vinden dat mensen weten waar hun voedsel vandaan komt, en- nog belangrijker- we willen graag dat mensen het leven op een boerderij leren kennen en begrijpen. We werken aan de relatie boer/ burger zoals dat heet.
In 2012 hebben wij onze staldeuren geopend en kunnen mensen een kijkje komen nemen “in de keuken van de boer”.
Je kunt bij ons een kinderfeestje houden (heel gezellig!), of logeren bij de boer (we hebben 2 kamers die we verhuren), maar wij geven ook rondleidingen en voor scholen hebben wij erg leerzame programma’s “van gras tot glas”. Deze educatieve programma’s zijn voor het BO, SBO maar ook MBO.
Daarnaast zijn wij erkend leerbedrijf en leiden wij stagiaires op voor verschillende (groen) opleidingen. En als dat allemaal al niet genoeg is, ben ik zelf ook nog eens gecertificeerd coach en begeleid ik vooral jongeren en jongvolwassenen vanaf 16 jaar.
Mochten jullie gebruik willen maken van onze diensten, schroom dan niet even te bellen of te mailen.

Laat ik bij het begin beginnen. Onze boerderij is in 2010 verhuisd vanuit Weerselo (OV) naar Beltrum. Bennie woonde toe nog bij zijn ouders, ikzelf kom uit Deventer (van origine Limburgse want ik ben geboren en getogen in Venlo) waar ik 15 jaar lang mijn eigen hondentrimsalon heb gehad.
Op 4 juni 2010 zijn wij verhuisd, inclusief de 30 koeien die Bennie mee nam vanuit Weerselo. Ik nam 4 honden mee…………
Een erg spannende tijd omdat ik zelf niet “van de boer af kom”. Maar ik kan me goed aanpassen en het melken van de koeien had ik snel onder de knie, Bennie was een goede leermeester.
Ik had al veel gelezen over het leven op de boerderij, zoals bijvoorbeeld columns van collega- boerinnen uit het hele land.

De melkveetak is het belangrijkste gedeelte van ons bedrijf, en dus ons voornaamste inkomen.Op dit moment melken wij 50 koeien (overwegend zwartbont), en dat is voor ons voldoende. We hebben niet de ambitie om te groeien omdat we ook geen kinderen hebben die het bedrijf eventueel over willen nemen.
Onze koeien worden 2 keer per dag gemolken, 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar.
Bennie en ik doen het werk op de boerderij met zijn tweeën, we hebben geen personeel. Ik denk dan ook dat dit onze kracht is, de kleinschaligheid. Door de week melkt Bennie onze koeien meestal alleen omdat ik enkele uren per week werkzaam ben als melkmonsternemer.

Tussen alle bedrijven door gaan we ook af en toe nog op vakantie en dan kunnen we gelukkig een beroep doen op een vaste melker die onze koeien komt melken en natuurlijk onze buren die een oogje in het zeil houden als wij er niet zijn. Wij nemen de zorg voor onze koeien erg serieus want wij vinden het topsporters die elke dag een topprestatie leveren. De dames krijgen het allerbeste voer, een goed geventileerde stal met veel licht en ze staan onder constant toezicht van onze dierenarts. Onze koeien lopen, zodra het weer het toe laat, in de wei. Dat is meestal van maart tot november. Vanaf november wordt de kwaliteit van het gras minder; het groeit niet meer en is ook niet meer mals.

Naast onze koeien hebben we ook nog andere dieren: Nederlandse Landgeiten, boergeiten, alpaca’s, varkens, honden, kippen, konijnen, volièrevogels en pony’s.

Vanaf nu vertel ik jullie graag meer over ons heel afwisselende leven op onze boerderij, over onze dieren en ons werk. Volgende keer ga ik onze dieren aan jullie voorstellen.

Tot de volgende keer!

@Monique

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven