
Groen licht na spanning
Lange tijd was het spannend of het vuur überhaupt ontstoken mocht worden. “We zaten in fase twee, dat betekent dat het eigenlijk te droog was,” aldus Harderwijk. “Pas donderdagochtend kregen we definitief te horen dat het kon doorgaan. Gelukkig is er net op tijd genoeg regen gevallen.” De locatie helpt daarbij: het paasvuur staat op een open plek, zonder bossen of bebouwing in de buurt. “Het is veilig en ruim, en we hebben overleg gehad met de gemeente én de brandweer. We zijn er klaar voor.”
Vrijwilliger Daan Bomhof laat het ‘paasvuurornament’ zien, gemaakt door kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool. “Sinds corona hebben we daar een nieuwe traditie van gemaakt. De kinderen knutselen samen iets creatiefs, vaak met een thema, en dragen dat zelf naar het vuur. Groep 8 steekt het vuur dan aan.” Dat het paasvuur leeft in Gelselaar, is duidelijk. Vrijwilligers zijn hier al meer dan twintig jaar actief, en er is zelfs een junior paasvuurmeester. “Er is altijd genoeg hulp,” zegt Harderwijk trots. “We blijven groeien als groep. De regels werden de laatste jaren wel wat strenger, maar het blijft leuk om dit te organiseren.”
Kleinschalig genieten
Morgenavond vertrekt het dorp om 20:00 uur vanaf Café Florijn, samen met de muziekvereniging richting het vuur. “We doen hier niet aan grote feesten,” benadrukt Harderwijk. “Het gaat echt om het vuur zelf. Samen kijken, genieten. Dat is het mooiste, zeker als het tegen elf uur nog rustig nagloeit en je met de groep bij elkaar zit.”