BELTRUM – Beltrum staat op zondag 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen. Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat Beltrum werd bevrijd. Tijdens ‘Beltrum Herdenkt’, om 18.30 uur in de kerk, houden de ‘werkgroep 4-5 mei’ en muziekvereniging Concordia een indrukwekkende bijeenkomst waarin muziek, beelden en een persoonlijk Beltrums oorlogsverhaal centraal staan. De aanwezigen worden tijdens ‘Beltrum Herdenkt’ meegenomen in het verhaal van Beltrummer Theo Walterbos, geboren op boerderij Helbarg aan de Zwarteweg in Beltrum. Theo maakte de oorlog van dichtbij mee. Zijn vader was actief in het verzet en op de boerderij hadden meerdere onderduikers een veilige plek. Helaas sloeg in het voorjaar van 1944 het noodlot toe. Het verhaal van Theo Walterbos staat centraal tijdens Beltrum Herdenkt. Het staat symbool voor de verzetsdaden en gebeurtenissen tijdens de oorlog en de vele oorlogsslachtoffers die gevallen zijn. ‘We vinden het belangrijk dat deze verhalen verteld blijven worden, zodat ook jongeren weten wat er in Beltrum gebeurd is tijdens de oorlog. Vooral nu het tachtig jaar geleden is dat Nederland bevrijd werd, hebben we samen met de 4-5 mei commissie besloten om samen op deze manier een bijeenkomst te organiseren om Beltrummers te kunnen herdenken’, laat Nicole Orval van muziekvereniging Concordia weten. Beelden, met zorg geselecteerd door de Historische Werkgroep Beltrum, en passende muziek van Concordia maken de bijeenkomst tot een indrukwekkend geheel.
Radiofragmenten en Beltrumse slachtoffers
Het eerste muziekstuk van Concordia, onder leiding van dirigent Henk-Jan Heijnen, laat horen hoe de sfeer in de wereld omslaat, waarna de oorlog uitbreekt. De muziekstukken erna worden afgewisseld met het verhaal van Theo Walterbos en hierbij wordt op groot scherm beeldmateriaal uit de oorlog getoond van Beltrum en daarbuiten. In het stuk ‘1944’ zijn originele radiofragmenten te horen die een gevoel geven bij hoe het 80 jaar geleden in Nederland was. In het laatste stuk zullen de Beltrumse slachtoffers opgelezen en herdacht worden. ‘De combinatie tussen de muziekstukken, de beelden en het pakkende verhaal van Theo Walterbos maakt het tot een herdenkingsbijeenkomst waar je echt stil van wordt. Het is een eerbetoon aan alle slachtoffers’, aldus Nicole Orval.
Twee minuten stilte
Na afloop zijn alle aanwezigen uitgenodigd bij het oorlogsmonument. Hiervoor vormen kinderen van basisschool De Sterrenboog een pad van de kerk naar het monument. Op school en samen met de bewoners van De Hassinkhof hebben de kinderen hiervoor harten en handen gemaakt die ze vasthouden. ‘Jong en oud is welkom bij deze bijeenkomst en bij de ceremonie bij het oorlogsmonument. Bij het oorlogsmonument hijsen we de vlag halfstok, zijn we om 20.00 uur twee minuten stil en vinden kransleggingen plaats. Ook wordt dan een persoonlijk verhaal van een Beltrumse voorgelezen die als kind de oorlog meemaakte en daar nog levendige herinneringen aan heeft’, weet Orval.
Expositie ‘Bezet en Bevrijd Beltrum’
‘Beltrum Herdenkt’ begint om 18.30 uur in de Onze Lieve Vrouw Tenhemelopnemingkerk in Beltrum, Mariaplein 4. Na de herdenking bij het monument is er de gelegenheid om in de kerk koffie te drinken. Ook is dan de expositie ‘Bezet en Bevrijd Beltrum’ te bekijken. Deze expositie is samengesteld door de Historische Werkgroep Beltrum. Eigen materiaal is aangevuld met materialen die door andere personen en organisaties beschikbaar zijn gesteld. De expositie geeft een beeld van de verschillende gebeurtenissen tijdens de bezetting en bevrijding van Beltrum, zoals verhalen over de oorlogsslachtoffers, de vliegtuigcrashes en de bevrijding door de Britten. Ook zijn foto’s en krantenknipsels uit die periode te bekijken. Kinderen van groep 6, 7 en 8 hebben voor de expositie posters gemaakt over de bevrijding. Ook deze zijn te zien tijdens de expositie. De expositie is op zondag 4 mei van 18.00 tot 22.00 uur te bekijken en op maandag 5 mei van 10.00 tot 18.00 uur. Zowel de expositie als ‘Beltrum Herdenkt’ zijn vrij toegankelijk.