Vrijheidsbos Geesteren verbindt verleden, heden en toekomst


GEESTEREN – Het is een bijzonder stukje bos waar nieuwe natuur door herdenkingsbomen uitgroeit tot een inspirerende en rustgevende plek. Het Vrijheidsbos is een plek om te herdenken, genieten, recreëren en van te leren. Dit jaar zetten de vrijwilligers van het Vrijheidsbos zich samen met Geesteren in voor 80 jaar vrijheid. Bernard, Eva, Manuel, Sofia, Philip Levie en Henri Meijers, Antonia Tichelman-Geerdink, Co van den Brink, Gerrit Hiddink, Jaap Rijsdijk, Jantje Esselink en Jan Westra zijn de twaalf oorlogsslachtoffers van Geesteren. Hetgeen hen is overkomen is opgeschreven in een herinneringsboek, gemaakt door Jolanda Luimes-Arentsen. Zij kregen symbolisch, 75 jaar na de bevrijding, een levend monument in de vorm van een boom in Geesteren. Deze twaalf bomen vormen het begin van het Vrijheidsbos. Hierna kwam er ook een individuele herdenkingsfunctie. Voor iedereen is het mogelijk om een gedenkboom in het Vrijheidsbos te planten. Dit kan zijn om iets te vieren, te gedenken of de natuur te helpen. Het Vrijheidsbos blijft naturel van aard. Flora en fauna hebben voorrang. Elke woensdagmiddag onderhouden vrijwilligers de bomen, paden en het terrein.

Leerlingen bewust maken van de eigen lokale geschiedenis
Al een paar jaar poetst groep 8 van OBS De Keikamp de Stolpersteine voor de Joodse familie Meijers aan de Esweg. Zij zijn allen vermoord in Auschwitz. De verhalen van de twaalf oorlogsslachtoffers zijn omgezet naar lesmateriaal. Het ging daarbij niet alleen om de bewustwording van de eigen lokale geschiedenis, maar ook om democratische waarden; de vrijheid waarin we leven. Het lesmateriaal wordt gratis aangeboden aan scholen.

Plantdagen brengen families bijeen
Elk jaar in november worden nieuwe herdenkingsbomen geplant. Het zijn altijd mooie en bijzondere momenten. Families komen samen en planten hun boom. Ook het verstrooien van as onder de boom in combinatie met het planten van een boom behoort tot de mogelijkheden. Elke boom hier heeft een eigen verhaal.

Leerzame wandelroutes over de oorlogsslachtoffers
Het Vrijheidsbos ligt naast het bos van De Sprakelberg en sluit aan op het Kerkepad. In 2024 zijn de wandelroutes “Herdenkingspad” (4 km) en “De Vrijheidsroute” (7 km) gemaakt. Langs beide routes staan QR-codes met informatie over de oorlogsslachtoffers. De routes zijn bewegwijzerd en zelfs een onderdeel van de Liberation Route, een route die loopt van Normandië tot Berlijn.

Het kerkplein van Geesteren wordt “een plein uit 1945
Op 1 april 1945 werd de voormalige gemeente Borculo bevrijd. Exact 80 jaar later wordt er samen met Borculo, Gelselaar en Haarlo een Canadese Esdoorn gepoot in het Vrijheidsbos. Dit is een loot van de Canadese Esdoorn die op 1 april 1946 door de Canadezen is gepoot bij de Joriskerk in Borculo. Op 11 april is er om 18.30 uur een wandeling over het Herdenkingspad. Om 20.30 uur is er een film in de kerk te zien waarin senioren uit Geesteren vertellen over de oorlog en de bevrijding in Geesteren. Hierna wordt een bioscoopfilm uit 1945 getoond. Het kerkplein zal versierd zijn.

 

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven