Beleidsdocument grote windmolens richting gemeenteraden


BERKELLAND – De colleges van B&W van de gemeenten Berkelland en Oost Gelre hebben ingestemd met het beleidsdocument voor grote windmolens. Ze leggen het beleidsdocument ter besluitvorming voor aan de gemeenteraden. De verwachting is dat het in maart/april op de agenda’s van beide gemeenteraden staat. Vanaf de zomer van 2022 hebben de gemeenten Berkelland en Oost Gelre samen gewerkt aan een beleidskader voor de plaatsing van windmolens. Samen, omdat ‘zoekgebied K’ in beide gemeenten ligt. In Oost Gelre is er een tweede zoekgebied, zoekgebied I (i). De zoekgebieden staan in de RES Achterhoek 1.0. Dit is de Regionale Energie Strategie van de Achterhoek. De opdracht aan de gemeenten vanuit de RES is om serieus te onderzoeken of en onder welke voorwaarden windmolens mogelijk zijn.

 

40 reacties op het ontwerp-beleidsdocument
Van 23 mei t/m 3 juli 2024 heeft het ontwerp-beleidsdocument ter inzage gelegen. Daarover zijn bij beide gemeenten in totaal 40 reacties (zienswijzen genoemd) ingediend waarvan een aantal hetzelfde was. Deze zienswijzen zijn beoordeeld en deze hebben tot een aantal aanpassingen in het beleidsdocument geleid. Het beleidsdocument richt zich op randvoorwaarden voor grote windmolens, met name over landschappelijke inpassing en ecologische aspecten. Daarnaast worden de nieuwe landelijke milieunormen op het gebied van geluid en slagschaduw overgenomen. Voor het onderdeel financiële participatie en lokaal eigendom wordt een aparte verordening Lokaal Eigendom opgesteld.

 

Intensieve samenwerking
Voormalig wethouder Bart Porskamp (Oost Gelre) en wethouder Hans van der Noordt (Berkelland): “We hebben de afgelopen jaren als gemeenten intensief samengewerkt om tot dit beleidsdocument voor grote windmolens te komen. We hebben laten zien dat we in onze gemeenten zelf het roer in handen willen hebben als het gaat om dit soort grote vraagstukken, en dat we daartoe ook in staat zijn. We hebben met dit beleidsdocument in kaart gebracht onder welke voorwaarden windmolens mogelijk zijn.” Het beleidsdocument treedt in werking nadat de verordening Lokaal Eigendom is vastgesteld en voordat de nieuwe landelijke normen voor het realiseren van windturbines gaan gelden. Vanaf dat moment kunnen initiatiefnemers een concreet project voor grote windmolens indienen bij de gemeenten.

 

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven