BERKELLAND – Elke twee weken komen patiënten uit het hele land naar Winterswijk om in ons ziekenhuis aan een ernstige middenrifverlamming geopereerd te worden. Toen de Amerikaanse chirurg én assistent professor Harvard Paresh Mane hoorde dat wij in het SKB vijf complexe middenrifoperaties op één dag uitvoeren, was hij verbaasd. “’In mijn ziekenhuis in Amerika wordt dit hooguit vier keer per jaar gedaan, maar de 130 patiënten die hier jaarlijks worden geopereerd aan een verlamd middenrif, is uniek in de wereld”, zegt de chirurg. “Ik besloot naar het SKB te komen om te zien hoe jullie dit zo efficiënt doen.” Zijn bezoek was gericht op de unieke techniek die chirurg Pim Welvaart heeft ontwikkeld en de wijze waarop er samengewerkt wordt in het operatieteam. In plaats van de standaardmethode via de borstkas, opereert Welvaart een verlamd middenrif met een kijkbuistechniek via de buik waardoor de operatie veel minder belastend is voor de patiënt.
Efficiëntie en teamwork
Paresh Mane vertelt: “Wat mij het meest opviel, was de manier waarop jullie als team te werk gingen op de operatiekamer. Iedereen weet precies wat er van elkaar wordt verwacht, dit verkort de operatieduur. Bij ons duurt een middenrifoperatie twee tot drie uur, hier slechts 45 tot 60 minuten.’’ Buiten de werkwijze in de operatiekamer viel de sfeer in ons ziekenhuis op: “Het lijkt wel of iedereen elkaar kent en trots is op wat ze doen. Dat zie je niet vaak. Het is duidelijk dat in het SKB met expertise maar zeker ook met passie gewerkt wordt.” Ook in de samenwerking met de verwijzers ziet hij verschil: “Jullie verwijzers zijn goed betrokken en weten precies waar ze op moeten letten. Dat ontbreekt bij ons vaak, waardoor de processen trager verlopen.”
Minder afval
Naast de samenwerking en efficiëntie viel Paresh Mane de aandacht voor duurzaamheid op. “Bij ons wordt tijdens operaties veel meer afval geproduceerd”, zegt de Amerikaanse chirurg. “Hoe het hier gaat, is niet alleen beter voor het milieu, maar verhoogt ook de efficiëntie.” Chirurg Pim Welvaart voegt toe: “We gebruiken uitsluitend wat we nodig hebben en kiezen, waar mogelijk, voor herbruikbare materialen. Dit helpt ons niet alleen om afval te minimaliseren, maar ook om kosten te besparen en onze processen verder te optimaliseren.”
Patiënt centraal
Wat de Amerikaanse chirurg daarnaast opviel, zijn de voordelen voor de patiënt. “In Amerika blijven patiënten na een middenrifoperatie eerst op de intensive care en daarna nog minimaal drie dagen in het ziekenhuis. In het SKB gaan patiënten in principe de volgende dag al naar huis. De combinatie van techniek, teamwork en goede voorbereiding zorgt voor een sneller herstel en een betere kwaliteit van leven.”
Vervolg in Amerika
“Ik ga terug met een missie,” vertelt de chirurg. “Ik wil mijn collega’s overtuigen om tijd en energie te investeren in jullie werkwijze. Door de hoge omloopsnelheid in Amerika is het lastig om bestaande processen te veranderen. Maar ik zie de resultaten die hier behaald worden. Uiteindelijk draait het om betere zorg voor de patiënt: kortere operaties, sneller herstel en meer welzijn.”