EIBERGEN – Spullen verkopen die mensen nooit ontvangen, in hotels overnachten zonder een euro te betalen en pinnen met een bankpas van een vriend die van niks weet. Een man uit Doetinchem geeft vrijdag in de rechtbank toe dat hij er een potje van heeft gemaakt. “Alleen maar om geld te cashen voor zijn verslaving.” Dat is wat de officier van justitie vrijdag zegt over het gedrag van de man. Hij eist een maximale taakstraf van 240 uur voor de 33-jarige, die voorheen in Eibergen woonde. “Dit is echt heel vervelend gedrag. U heeft ook mensen nooit gecompenseerd, terwijl daar veel tijd voor was.”
Koeienbeeldjes en Blond theepot
Bijvoorbeeld de man bij wie hij in 2021 wekenlang logeerde, en wiens pinpas hij misbruikte toen zijn eigen pas werd geblokkeerd. “U heeft hem genaaid”, vat de rechter samen. “Is het in u opgekomen om sorry te zeggen?”, vraagt ze. “Ik heb hem nooit meer gesproken”, zegt de Doetinchemmer. Inmiddels heeft de Achterhoeker zijn leven gebeterd vertelt hij in de Zutphense rechtbank. Hij heeft een huis en een baan. Maar in 2021 zag het er minder rooskleurig uit. “De situatie waarin ik verkeerde was triest. Drugs. Gokken. Alles wat God verboden heeft deed ik.” Om zijn speedverslaving te bekostigen begon hij in dat jaar mensen op te lichten via marktplaats. Hij verkocht een servies, een telefoon, spelcomputer en diverse koeienbeeldjes. Maar geen van de kopers ontving iets van de spullen, met prijzen van een paar tientjes tot een kleine 200 euro.
‘Dochter is ziek’
Als iemand een koeienbeeldje had gekocht probeerde hij zelfs meer geld los te peuteren. ‘‘Op een gegeven moment kwam hij met koeienbeeldjes van z’n tante aanzetten”, leest de rechtbank voor uit een verklaring. Tien mensen beloofde hij mooie spullen. “Hij kwam zeer sympathiek en betrouwbaar over, door een foto van hem en zijn dochter op Facebook”, vertellen de kopers aan de politie als hen gevraagd wordt waarom ze met de man in zee gingen. Sommige kopers kregen argwaan als er maar geen pakketje werd bezorgd. Als er vragen kwamen, hield hij de kopers aan het lijntje met smoesjes. “Dat uw dochter ziek was, dat de track & trace code het niet deed of dat het aan de bank lag”, zegt de rechtbank.
‘Hij bleek opeens weg’
Over waarom hij niet van de radar verdween, maar contact bleef houden met de slachtoffers zegt de man. “Ik hoopte dat ik nog ergens geld kon winnen en het geld zou kunnen terugbetalen.” Nadat de man zijn huis kwijtraakte door schulden, sloeg hij toe bij Achterhoekse hotels. Hij sliep bij hotels in Eibergen en Haaksbergen, zoals Hotel de Kastanjefabriek en bij Landhotel de Greune Weide. “Hij bleek opeens weg, zonder te betalen. De rekening stond nog open van ruim 900 euro”, vertelt een hoteleigenaar. De gedupeerden willen alsnog geld zien van de Doetinchemmer, voor de hotelovernachtingen maar ook voor schoonmaakkosten. Een man met een verstandelijke beperking die dacht bevriend te zijn met de Doetinchemmer leende zijn pinpas aan hem uit. Hij misbruikte de pas om opnieuw mensen op te lichten, waardoor het slachtoffer te boek is komen staan als vermoedelijke fraudeur. Hierdoor kon hij amper nog een bankrekening openen. “Hij was een makkelijke prooi”, vertelt de bewindvoerder van het slachtoffer.
Straf
Nadat hij uit de hotels was gezet ging de Doetinchemmer naar een daklozenopvang. Daar is hij tot inkeer gekomen. “Ik had zoveel schulden, toen is het balletje gaan rollen. Drugs en gokken aan de kant gegooid.” Dat de man open kaart speelt en zijn leven nu op de rit lijkt te hebben maakt dat de officier van justitie afziet van een gevangenisstraf. Van het geld van de oplichting heeft de Achterhoeker naar eigen zeggen niks over. “Alles is verbruikt.” Het openbaar ministerie wil naast een taakstraf ook een voorwaardelijke celstraf van vier maanden opleggen. “Als u toch weer de fout in gaat, dan komt er een gevangenisstraf.”