REKKEN – Eetcafé Rekken kookt maandelijks, méér kan de keukenbrigade helaas niet waarmaken. De sterren van de hemel koken vergt veel organisatie. Ruim tien vrouw/man zijn in de weer, sommigen doen zelfs monnikenwerk. Neem Jaqueline Knappstein. Zij luisterde het december-diner op met ruim 50 kippetjes als Sint Nicolaas geschenk. Zó wordt eten hemels tafelen. Na het panna cotta-toetje kon menig gast geen kip meer zeggen.
Herfstpalet
Gastvrouw Marianne schetste de 45 gasten de diner-gangen als een herfstpalet, met kleuren variërend van geel, oranje tot rood en bruin. Ze bedankte de creatieve Jaqueline. Zij flanste voor elke gast en staflid een kunstzinnige kip met bril in elkaar. Marianne gaf daarbij aan dat kippen in de grootschalige pluimveehouderij in de jaren ’60 een brilletje droegen, dit om pikgedrag de kop in te drukken. Toen manlief Chris haar taak bij het afsluiten van het diner overnam en zei dat dit een geintje van zijn vrouw was, waren de rapen gaar. Her en der ontstond een geanimeerde discussie, waarbij zelfs internet-filmpjes getoond werden als bewijs dat die kippenbrillen echt toegepast zijn. Zo werd de slogan ‘samen eten verbindt’, weer waargemaakt. De keukenbrigade bestond dit keer uit: Alie, Betsie, Charon, Chris, Ellen, Henk, Jaqueline, Marianne, Marco, Peter, Truus en Wolf.
Kookploeg op stoom
Wat het menu betreft: de eerste gang was een wortel-sinaasappelsoep. Deze kleurde mooi geel door kurkuma. Deze geelwortel wordt veel gebruikt in de Indiase keuken en smaakt mild bitter. Een lekkere soep, helaas niet dampend heet. Onder verwijzing naar wat nog te wachten stond, liet niemand aan onze tafel zich voor een tweede keer opscheppen. Dat had met het hoofdgerecht te maken: rode kool met hachee, kruimige aardappelen en appelmoes. De hachee kon met hoofdletters geschreven worden, zo lekker. Zelfs de appelmoes kreeg drie sterren, want dit was geen moes, maar een heerlijke compote. Het toetje spande de kroon: panna cotta met stoofperen. Een Italiaans nagerecht wat ‘gekookte room’ betekent. Voor het schillen van al die peren tekende deze zomer de 93-jarige Co Knappstein-van Schalkwijk. Samengevat: bij het tweede diner in de Antonius is de keukenploeg met zijn helpers helemaal op stoom gekomen. En dat proef je!
Januari
Het volgend diner is op dinsdag 7 januari 2025 in de Antonius. Inloop vanaf 17.30, maaltijd om 18.00 uur. Wilt u iemand die binding heeft met Rekken verrassen óf verleiden tot een proefdiner? Bij Alie Sieben, tel. 0545–43 1656 of via [email protected] kunt u een dinerbon bestellen. (PvdV)
Foto: Elk couvert kreeg bij het december-diner zo’n kipje. Hier kijkt het mint-groene hennetje door haar bril naar de wortel-sinaasappelsoep