BERKELLAND – Het college van B&W heeft de ontwerp-beleidsregels voor ‘pré-mantelzorgwoningen’ en de ontwerp-beleidsregels voor ‘woningbouw in tuinen’ vastgesteld. Met deze beleidsregels wil het college tegemoetkomen aan de behoefte van inwoners om in te spelen op toekomstige mantelzorgbehoefte en wil het de kansen die er liggen voor het toevoegen van extra woningen in de kernen stimuleren en benutten. Deze ontwerp-beleidsregels liggen vanaf 9 januari 6 weken ter inzage in de Publiekswinkel en zijn vanaf die datum ook te vinden op www.officiëlebekendmakingen.nl.
Pré-mantelzorgwoning
Inwoners van Berkelland kunnen vooruitlopend op een toekomstige mantelzorgbehoefte inspelen met een zogeheten pré-mantelzorgwoning. Hiermee kan een prettige woonplek gerealiseerd worden in de eigen vertrouwde omgeving, met de toekomstige hulp van naasten dichtbij. Tot nu toe was een mantelzorgwoning alleen mogelijk als er al sprake was van een geïndiceerde zorgvraag. Met de nieuwe pré-mantelzorgregeling kunnen mensen van 67 jaar of ouder, of jongere mensen met een voortschrijdende aandoening of chronische ziekte na definitieve vaststelling van de beleidsregels een aanvraag doen voor een pré-mantelzorgwoning. De pré-mantelzorgwoning kan gerealiseerd worden door een gedeelte van een woning of bijgebouw te verbouwen of door een unit op een erf te plaatsen. De regeling geldt zowel voor in de kernen als voor het buitengebied. Voor de aanvraag van een pré-mantelzorgwoning gelden wel een aantal ruimtelijke randvoorwaarden. De pré-mantelzorgwoning moet bijvoorbeeld altijd een nultredenwoning zijn. Dat is een woning met alle basisfuncties zoals kamer, slaapkamer, badkamer, toilet en keuken op één verdieping. De woning mag qua oppervlakte maximaal 100 m2 groot zijn. Ook moet de woning passen binnen het geldende omgevingsplan.
Woningbouw in tuinen
Met de regeling ‘woningbouw in tuinen’ worden de mogelijkheden vergroot om een woning te realiseren in de tuin binnen de kernen. Bij een woning met een grote tuin kan onder voorwaarden een extra woning worden gerealiseerd. Met deze regeling hoopt de gemeente om meer geschikte woningen voor senioren en betaalbare woningen voor starters te realiseren. De woningen bestaan uit één woonlaag met kap. Belangrijke voorwaarde is dat de woning wel zelfstandig moet kunnen ontsluiten op een openbare weg en zichtbaar moet zijn vanaf de openbare weg. Er kunnen maximaal twee woningen op deze manier worden gerealiseerd en de minimale kavelgrootte bedraagt 250 m2 voor een (kleine) tweekapper en 300 m2 voor een vrijstaande seniorenwoning. Niet elke situatie zal geschikt zijn om een extra woning te realiseren, daarom wordt er bij iedere aanvraag ook getoetst op ruimtelijke kwaliteit.
Ter inzage
Beide ontwerp-regelingen liggen vanaf 9 januari 6 weken ter inzage. Daarop kunnen zienswijzen worden ingediend. Daarna vindt definitieve vaststelling door het college plaats en kunnen aanvragen worden ingediend.