BERKELLAND – De dagen worden korter, de nachten worden langer, de feestdagen komen er weer aan. Een tijd van samen zijn, gezelligheid, lekker eten en vuurwerk. Vooral dat laatste is voor de meeste huisdiereigenaren niet altijd een fijne periode. Vuurwerkangst, angst voor harde geluiden zien wij als dierenarts helaas erg veel bij dieren.
Onderzoek
Uit onderzoek is gebleken dat honden en katten ongeveer vier keer beter horen dan wij. Zij horen het geluid niet harder, maar kunnen vooral op grotere afstand geluid onderscheiden. Je kunt je dus voorstellen dat vuurwerk met harde knallen en gillende pijlen erg onprettig kan zijn voor onze huisdieren. Ook de geur en alle flitslichten die er bij komen kunnen voor verwarring en angst zorgen.
Basis
Een goede basis tegen vuurwerkangst is geluidstraining. Begin hier op tijd mee, het liefst in de zomer al, zodat dit rustig opgebouwd kan worden. In de puppyperiode kan je bijvoorbeeld beginnen met plastic zakjes of ballonnen opblazen met daarin brokjes, een knal van een knappende ballon of zakje in combinatie met een brokjesregen kan zorgen voor een positieve associatie met hardere geluiden. Vanuit hier kunnen steeds meer geluiden en hardere geluiden getraind worden. Let op! Dit is maatwerk en voor elk dier anders, twijfel je? Neem dan altijd contact op met een trainer.
Verder kunt u zelf ook het één en ander doen om het je huisdier tijdens oud en nieuw zo gemakkelijk mogelijk te maken
- Laat uw hond overdag extra lang uit op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk of carbid wordt afgestoken, zodat de hond lekker moe is.
- Geef uw huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf, voerspelletjes (voor veel dieren op de markt), bewegingsspelletjes voor katten etc.
- Sluit gordijnen op tijd, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
- Zet de radio of TV aan (let er wel op dat er geen programma’s zijn met harde geluiden).
- Laat uw dier zelf een rustig (verstop) plekje opzoeken.
- Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven en doe gewoon de dingen die u normaliter ’s avonds ook doet.
- Wees uw dier tot steun, maar voorkom het aanleren van angstgedrag. Hoe doet u dat? U steunt uw dier al door preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg er te zijn.
- Geef (knaag)dieren in een buitenverblijf ruim op tijd kans om naar binnen te gaan. Of plaats ze al enkele dagen voor de jaarwisseling naar binnen.
- Bij vogels hangt u een doek over de kooi. Die gaan vaak slapen en houden zich rustig in het donker.
Medicatie
Wanneer de angst bij uw huisdier dusdanig groot is kan er ook gekozen worden voor extra hulpmiddelen in de vorm van angstremmende supplementen of medicatie. Bij sommige mogelijkheden dient ruim optijd begonnen te worden. Voor vragen en advies kunt u contact met ons opnemen, wij staan u graag te woord.
Wij wensen iedereen alvast fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!
Botterweg 2 | 7151 ED Eibergen
[email protected] | 0545-471390