BERKELLAND – Berkelland heeft vanuit de Omgevingswet een Omgevingsvisie opgesteld. BBB Berkelland heeft tegen de vaststelling van deze visie gestemd. De Omgevingsvisie vormt de basis voor het Omgevingsplan, dat de huidige bestemmingsplannen zal vervangen. “Dit is een grote uitdaging en kan leiden tot complicaties met wet- en regelgeving”. Stelt BBB Berkelland “Bij het opstellen van het Omgevingsplan kunnen de SDG’s worden opgenomen. SDG staat voor Sustainable Development Goals van de VN (Agenda 2030), ook wel bekend als Global Goals of Voluntary Local/Subnational Reviews (VLR). Als de SDG’s in het Omgevingsplan worden opgenomen, heeft de VN in feite invloed op het beleid”.
SDG-Regio Achterhoek
“De Achterhoek is helaas ook een SDG-regio, waarover eerder schriftelijke vragen zijn gesteld”. Zegt Winters. “Berkelland is gelukkig geen Global Goals Gemeente. De vraag rijst waarom de VN met de Agenda 2030 en de SDG’s zo diep in de samenleving wil doordringen en waarom deze op lokaal niveau geïmplementeerd zouden moeten worden. De VNG heeft een handleiding opgesteld voor gemeenten, getiteld “De Global Goals in het gemeentelijk beleid”. Hierin wordt gesteld dat lokale overheden een belangrijke rol spelen in de implementatie van de Global Goals. De VNG biedt ook voorbeeldmoties en schriftelijke vragen aan om de SDG’s te verankeren in gemeentelijk beleid. In de Visie 2025 van de Achterhoek Raad zijn ook veel SDG’s opgenomen. De vraag is waarom dit noodzakelijk is. Op het eerste gezicht lijken de SDG’s positief. Echter, als deze top-down door de VN in gemeentelijk beleid (zoals het Omgevingsplan) worden opgenomen, kan dit de indruk wekken van een wereldregering”. Aldus Winters.
21 gedachten over “Bouke Winters (BBB Berkelland) stelt vragen over de SDG’s (VN Agenda 2030) en het Omgevingsplan van Berkelland”
Die man is echt niet serieus te nemen.. Hij neemt in ieder geval zelf zijn raadswerk niet zo serieus blijkbaar.
Met onze geliefde wethouder Arjen van Gijssel aan het roer hebben we geen omgevingsvisie nodig, het ontbreekt hem zelf aan visie en beleid.
Vervelend dat de VN nog net iets groter is dan BBB Berkelland. Wel mooi om de vlag van de Verenigde Naties te kunnen hijsen voor het Gemeentehuis, keer wat anders !!
Mooi dat er mensen zijn die kritische vragen durven te stellen.
Dat er mensen zijn die niet alleen “ja-knikken” op basis van wat ze dagelijks voorgeschoteld krijgen door de media die ondertussen wel duidelijk door de mand valt met haar vooringenomenheid.
Dapper wat Bouke doet.
Chapeau
Top dat er helden zijn die nog zelf nadenken en niet klakkeloos VN gelikte SDG praatjes volgen, dan wel daarin trappen. Waar zijn onze eigen denkers gebleven, daar waar we vele jaren trots op geweest zijn en nu sinds de VN hier aan het roer staat met schaamte op terug moeten kijken. Grote industriëlen hebben in ’73 het roer bij de VN overgenomen middels de oprichting van de trilaterale commissie en bepalen, als er niet net als dit raadslid meer kritische raadsleden opstaan, straks hoe wij hier leven en zelfs moeten denken ten koste van onze mooie natuur (en nog veel meer). Want zoals ook Fleur Agema zegt nu ze minister is: “Ik heb me te houden aan de afspraken met de VN”. Klinkt niet heel democratisch toch?! Dat wat die SDG’s, opgezet door Bill Clinton in ’93, Presidents council on sustainable Development met grote industriëlen als inzittende (nog voor welke crisis dan ook) ook in de verste verte niet zijn. Ik zou zeggen, ga zo door Bouke. Blijf zelf nadenken en hou ons op de hoogte wat betreft de antwoorden.
Veel mensen zien het belang van deze schriftelijke vragen, kijk op:
https://www.facebook.com/share/p/15EKoWwcqC/
Wat ben ik blij met een alerte en kritische man als Bouke Winters.
Wat fijn dat er kritische vragen gesteld worden door Bouke Winters van de BBB. Zelf nadenkend en niet klakkeloos de VN gelikte SDG praatjes volgen
Ik ben blij dat hij kritisch is en er is veel gaande wat totaal niet Democratisch is maar door de VN wordt bepaald?
Ga zo door Bouke!
Bouke Winters, wat ontzettend goed, deze kritische vragen! 💪🏻
Bedankt ook, dat jij je zo inzet! Ga zo door!
Hopelijk gaan mensen ook onderzoek doen en dat zij zo zien wat er allemaal speelt/waar ze mee bezig zijn!
#Agenda2030
#SDG (Sustainable Development Goals)
De SDG’s beginnen bij velen een beetje door te dringen. Zijn ze wel zo goed voor ons als Mens?
Schuilt er niet gewoon een verdienmodel achter? Wie dringt ons het op? Willen wij dit wel wanneer je Echt weten wat ze inhouden?
Zijn de bestuurders, raadsleden etc wel Echt op de hoogte wat er allemaal in de stukken staat? Velen hebben zo de twijfels, en terecht.
Super dat er tenminste één mens is binnen het gemeentebestuur Berkelland die kritisch is ten opzichte van wat er gebeurt en over hetgeen ons staat te gebeuren als we niet opletten én dit ook uitspreekt binnen de raad !
Erg goede en duidelijke vragen waarop ik de antwoorden met belangstelling tegemoet zie.
Dit zet zeker aan tot zélf onderzoek doen en zélf nadenken voor veel mensen mag ik hopen !
Top van deze man !
Ik vind het een interessante stellingname met de vraag of dat je VN-richtlijnen per definitie via de VNG geldend moeten worden gemaakt op gemeentelik niveau. De VN is geen democratisch gekozen organisatie. De VNG is een vertegenwoordigend orgaan zonder taak of recht om besluiten op te leggen. Het bestuur bestaat uit: 3 burgemeesters, 3 wethouders, 3 raadsleden, 1 secretaris en 1 griffier. Het bestuur vergadert 11 keer per jaar.
Het lijkt me verstandig dat een gemeente zelf visie en bevoegdheid houdt over haar visie.
De SDG’s lijken geweldig maar schijn bedriegt en daar kom je snel achter als je ze echt bestudeert. (Niet via de MSM!) Je zult zelf op onderzoek moeten gaan. Dan zie je dat er een anti-menselijke agenda achter zit. Ze leiden namelijk allemaal naar verregaande controle van levende mensen (behalve ‘n kleine elite). Ik zeg: trap er niet in!
Lees bijvoorbeeld het boek ‘Windhandel’ van Bert Weteringe. Over de impact van grootschalige energie-opwekking met windturbines. U zult versteld staan.
Dank Bouke Winters!
Goed zo Bauke, ga zo door
We hebben meer van deze critice mensen nodig , die niet alles aannemen en op onderzoek uitgaan.
En waarom moet de VN zich overal mee bemoeien.
Respect voor jou
Bouke Winters, wat goed dat je deze vragen stelt. Zo zullen steeds meer mensen getriggerd worden om zelf dingen op te zoeken en niet klakkeloos alles te geloven van wat er wordt gezegd. Door zelf op zoek te gaan, hierdoor ook bewuster worden van wat er allemaal speelt. We hebben geen Verenigde naties nodig in de gemeentelijke politiek. Ga zo door, top.
Top Bouke dat je de SDG’ s kritisch bekijkt. Ik denk dat niemand de toekomst wil die ons voorgeschoteld wordt, want het is niet zo mooi als ze willen doen lijken……
Zouden mensen zich eens neer in moeten verdiepen!
Bouke Winters
Dankjewel voor het stellen van deze kritische vragen . Ik hoop dat hiermee meer mensen kritisch gaan kijken naar de SDG’s en de agenda 2030 die ze op allerlei manieren proberen te implementeren.
En dat meer mensen zelf gaan nadenken over wat de agenda en de SDG doelstellingen inhouden.
Goed werk Bouke , ga zo door.
Goed initiatief Bouke! Helaas begrijpen verreweg de meeste raadsleden en bestuurders de bonen van de SDG’s. Laat staan dat zij de gevolgen snappen en overzien. Bewustloos en zwichtend voor eventuele repercussies van hen die wat hoger op de apenrots huizen. De gedachtewisseling die lijkt los te barsten n.a.v. jouw inbreng was hoognodig om mensen verder wakker te schudden en de gemeenteraadsleden te wijzen op hun informatieachterstand. Niet voor de VN of voor de fanate SDG rakkers beste raadsleden, maar jullie zetelen letterlijk voor ons: de burgers en voor burgerbelangen. Wordt het niet tijd om daar langzaamaan naar te handelen? En Bouke: leg er de spreekwoordelijke zweep maar eens over, zou ik zo zeggen en geef het niet op.
Top meneer Winters, mijn steun heeft u !
Boukje, goed bezig! Het zijn er niet veel die eerlijk durven te zeggen waar ze voor staan. Er zijn namelijk verschillende redenen waarom gemeenten kritisch moeten nadenken over de implementatie van de SDG’s in plaats van deze klakkeloos over te nemen.
1. Lokale Context: Elke gemeente heeft unieke uitdagingen, eisen en mogelijkheden. Wat op wereldniveau een prioriteit kan zijn, is dat mogelijk niet voor een specifieke gemeente. Het is essentieel dat gemeenten de doelen en acties afstemmen op hun eigen lokale context, behoeften en prioriteiten.
2. Participatie en Betrokkenheid: Het is belangrijk dat gemeenten de betrokkenheid van hun inwoners en lokale belanghebbenden bevorderen. Door beleid aan te passen naar zaken die hier relevant zijn voor de gemeenschap, kan de participatie en steun van de bevolking worden vergroot. Dit leidt tot meer draagvlak.
3. Innovatie en Creativiteit: Het gewoon overnemen van de SDG’s kan leiden tot een gebrek aan innovatie. Gemeenten kunnen beter profiteren van lokale creatieve oplossingen en initiatieven die specifiek gericht zijn op hun eigen problemen en kansen, in plaats van een ‘one-size-fits-all’ benadering te volgen.
4. Zelfbeschikking: Het is essentieel dat gemeenten hun autonomie behouden in het besluitvormingsproces. De VN biedt een kader, maar lokale overheden moeten ten alle tijd de volledige vrijheid houden om te bepalen welke doelen en strategieën het beste aansluiten bij hun doelen en de behoeften van hun inwoners. We hebben immers niet lokaal gestemd om vervolgens stem en bevoegdheden uit handen te geven.
Ik ben het volledig eens met Harmen Beskers : we hebben niet lokaal gestemd om vervolgens stem en bevoegdheden uit handen te geven. Maar dat gebeurt ondertussen wel, door het overnemen van de SDG’s . Je voelt je beetgenomen als burger. Steeds meer dringt zich het gevoel aan je op dat je net zo goed niet had hoeven stemmen: ze doen voorkomen alsof het er toe doet, maar niets is minder waar: het is een groot toneelstuk waar we onderdeel van uitmaken.
Hulde aan Bouke, ga vooral door in je eenzame strijd, al zul je je soms voelen als Don Quichot die vecht tegen de windmolens.
Reacties zijn gesloten.