Workshop Irma Derksen ‘Glasfusen voor beginners en gevorderden’

RUURLO – Irma Derksen geeft de workshop Glasfusen voor beginners en gevorderden in het atelier van de KunstKring aan de Nieuweweg 5 in Ruurlo. Deze workshop is op zaterdag 9 november en begint om 13.00 en duurt tot 16.30 uur. Glasfusen is een prachtige techniek waarmee je prachtige, kleurrijke kunstwerken van glas kunt creëren. Tijdens de workshop leert de cursist hoe stukken gekleurd glas kunnen worden gesneden en hoe men met die stukjes glas composities kan maken. Die composities worden in een speciale glasoven gebakken en door het samensmelten van de stukjes glas ontstaat er een bijzonder kunstwerk.

 

Techniek
Glas is een materiaal dat door zijn verscheidenheid aan kleuren uitnodigt tot frisse en kleurrijke werkstukken en het biedt veel mogelijkheden. Glasfusing is een techniek waarbij stukjes of repen glas van dezelfde of verschillende kleuren samengevoegd worden door ze gedeeltelijk te laten samensmelten. De verhitting van het glazen object vindt gewoonlijk plaats in een speciale oven. De stukken gekleurd glas worden op elkaar gelegd en verhit tot temperaturen variërend van 593°C tot 816°C.

Speciaal
Tijdens de workshop wordt gebruikgemaakt van een speciaal soort glas dat geschikt is voor glasfusing. De deelnemer kan dus geen eigen glas meebrengen of verwerken. Er wordt een object gemaakt met een formaat van 20 bij 40 centimeter en er zijn verschillende kleuren glas beschikbaar. Het hoeft natuurlijk niet per se dit formaat te zijn. Kleiner kan ook; voor grotere objecten zal extra moeten worden betaald. Speciale wensen ten aanzien van de maat moeten vooraf worden aangegeven. Cursisten maken een eigen ontwerp. Er zijn foto’s van kunstwerken aanwezig om inspiratie op te doen. Het glas wordt door de cursisten zelf in vorm gesneden. Hier wordt mee geoefend en uiteraard krijgt men bij het snijden hulp en uitleg, zodat er geen ongelukjes gebeuren. Daarnaast kijkt Derksen mee bij het maken van de compositie.

Ophalen
De werkstukken kunnen niet gelijk na afloop worden meegenomen want ze moeten immers eerst worden gebakken. De workshop kost 70 euro, inclusief materiaal en bakken. Wie zin heeft om deze workshop mee te maken, kan zich het beste meteen aanmelden, want er is gewoonlijk veel belangstelling voor. Irma Derksen kwam in 2012 in aanraking met glasfusion. Hierna volgde zij meerdere glasfusie-cursussen waarbij nieuwe mogelijkheden en technieken werden uitgeprobeerd en aangeleerd. Inmiddels heeft ze een eigen atelier en een oven, waar zij zich met enige regelmaat terugtrekt om iets nieuws te maken.

 

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven