REGIO – Op zaterdag 12 oktober vond er op de Spoedeisende hulp (SEH) van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk een rampoefening plaats. Tijdens zo’n oefening wordt een grote ramp nagebootst en komen lotusslachtoffers (acteurs) binnen bij de SEH. Bij dit soort situaties hebben ook andere afdelingen en externe samenwerkingspartners zoals de ambulance een rol. In totaal namen 140 mensen deel aan deze belangrijke oefening.Er wordt eens in de zoveel tijd geoefend met crisissituaties zoals een grote ramp of een zwaar ongeval. In deze situaties komen er in korte tijd veel patiënten naar de Spoedeisende Hulp (SEH). “We willen goed voorbereid zijn als er een grote ramp in de omgeving van het ziekenhuis gebeurt. Daarom oefenen we. Niet alleen met interne afdelingen maar ook met externe samenwerkingspartners zoals de ambulance”, vertelt Silvia Knape, teammanager Acute Zorg. In totaal namen 140 mensen deel aan de oefening, waaronder ook lotusslachtoffers en waarnemers die de oefening beoordelen. Een coördinator bepaalde wie, wanneer het scenario in ging, om een plotselinge grote toestroom van patiënten zo goed mogelijk na te bootsen.
Een realistisch scenario
Een ingestorte tent en een ontploffing in de aggregaat op een groot evenement in de regio, was het scenario dat zich afgelopen zaterdag afspeelde. In totaal passeerden 40 lotusslachtoffers de SEH. Zij kwamen zelfstandig binnenlopen of werden daadwerkelijk met de ambulance binnen gebracht. “Er zijn veel afdelingen uit het ziekenhuis die meedoen met de oefening. Denk aan onder andere de afdeling Radiologie, Anesthesie, Chirurgie, wondverzorging en het laboratorium”, vertelt Yvonne Tannemaat, Regieverpleegkundige op de SEH en crisiscoördinator.
Samen
Het SKB kijkt terug op een goede oefening. “In juni 2022 oefenden we ook voor een ramp. Daaruit volgden een aantal verbeterpunten. Het doel van deze oefening was met name het toetsen van de aangepaste plannen naar aanleiding van de verbeterpunten. Dat is meer dan goed gelukt, het verliep heel goed”, vertellen Silvia en Yvonne. Het ziekenhuis wacht op een rapportage met nieuwe verbeter- en leerpunten. Uit de evaluatie na afloop van de oefening bleek in ieder geval dat de lotusslachtoffers erg te spreken waren over de zorg die werd verleend en de persoonlijke benadering. “Alle collega’s waren erg betrokken en de samenwerking was super. Ondanks dat het een stressvolle situatie is, bewaart iedereen de rust. Dit werd ook gevoeld en gezien door de lotusslachtoffers en de waarnemers. Uiteraard zijn er altijd verbeterpunten maar we weten in ieder geval dat we goed voorbereid zijn. We hebben weer zin om hiermee aan de slag te gaan om ons continu te blijven verbeteren”, sluiten Silvia en Yvonne af.