Kunsthistoricus Jaap Nijstad over vrouwen in de kunst bij de synagoge in Borculo

BORCULO – Jaap Nijstad is inmiddels niet meer weg te denken uit het cultuurprogramma van de synagoge in Borculo. Ook dit jaar staat hij weer met twee lezingencycli prominent in de programmagalerij. Velen zullen daarover verheugd zijn en uitzien naar de start van de eerste serie ‘Dames, joffers en meiden’ met als ondertitel ‘Een podium voor vrouwen in de kunst’. De lezingen worden gegeven op woensdag 6, 13, 20 en 27 november om 19:30 uur in de synagoge van Borculo, Weverstraat 4. Kosten € 60,00 (donateurs € 50,00), per avond € 15,00 (donateurs € 12,50), incl. koffie/thee.

Terecht
Enkele vrouwen behoren langzaam maar zeker tot de vertrouwde namen in onze kunstgeschiedenis. Meer dan terecht, maar toch is er nog steeds een inhaalslag te maken. De namen van Judith Leyster, Camille Claudel en Paula Modersohn-Becker zijn ons vertrouwd geworden en in de eigentijdse kunst is de achterstand in bekendheid minder schrijnend geworden. Wanneer we verder terugkijken dan de afgelopen 50 jaar blijkt al snel hoe selectief masculien de kunst- en cultuurgeschiedenis is geweest en misschien wel nog steeds is.

Podium
In een viertal lezingen krijgen ‘vergeten’ vrouwen, naast de al bekende kunstenaars, zonder meer het podium dat ze verdienen. Er is niet alleen aandacht voor de schilders. Architectuur, beeldhouwkunst en design komen eveneens aan bod. In het vierde verhaal staat ook fotografie in het brandpunt waarmee Jaap Nijstad een brug slaat naar de volgende serie lezingen in februari 2025.

Groningen
Jaap Nijstad groeide op in een familie van antiquairs en studeerde zelf kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was enkele jaren werkzaam als research-consultant voor veilinghuis Christie’s in Londen en was collectiebeheerder in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Hij was 25 jaar als docent verbonden aan de Wackers Academie en een vergelijkbare periode actief als gastcurator voor het beeldhouwerscollectief ABK. Jaap Nijstad publiceert met enige regelmaat over een heel divers scala aan kunst- en cultuurhistorische onderwerpen. Samen met zijn vrouw Jopie geeft hij vorm en inhoud aan tal van activiteiten die vrijwel altijd iets met beeldende kunst te maken hebben. Voor inschrijven en meer informatie over deze en alle andere activiteiten, zie synagogeborculo.nl/activiteiten. Telefonisch inschrijven kan ook: 0545 272754 of 06 23120401.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven