Jan Zappeij staat er voor open om als Berkellandse Burgerpartij ‘samen te smelten’ met andere lokale partijen

BERKELLAND – Een “revolutie” zo noemt fractievoorzitter Jan Zappeij de gebeurtenissen van de afgelopen maanden in de Berkellandse politiek. De politieke nestor van de gemeenteraad ziet goed en minder goede dingen. Hij is wel duidelijk over een ding: 11 partijen zijn er veel te veel. “Het zou daarom goed zijn dat er voor de gemeenteraadsverkiezingen wat samensmeltingen komen, ook omdat de verschillen niet zo groot zijn dat we 11 partijen nodig hebben. Als Berkellandse Burgerpartij houden wij daarom de ogen en de oren open bij het bekijken van mogelijkheden op dit vlak”. Zegt de Ruurloër. Hieronder de analyse die Zappeij aan de redactie van Nieuws uit Berkelland stuurde. 

Door Jan Zappeij

Na de Berkellandse revolutie
Lokale politiek onm
undig saai? In ieder geval niet in Berkelland. Want de affaire Han Boer heeft wekenlang stof doen opwaaien en enorme veranderingen in de plaatselijke politiek veroorzaakt. Twee punten springen er daarbij uit: de opstand tegen het college van burgemeester en wethouders en daarmee ook tegen de coalitie van CDA, D66, PvdA en VVD en vervolgens enkele weken later weer een geslaagde contrarevolutie.

Toen meerdere raadsleden en bijna alle collegeleden tijdens een raadsvergadering opstonden om steun te betuigen aan de medewerkers van de gemeente had niemand verwacht dat dit zou uitmonden in een breuk in de coalitie en het naar huis sturen van drie van de vier wethouders. Omdat de opstand aanvankelijk werd gesteund door 15 van de 27 raadsleden leek het erop dat er een geheel nieuwe coalitie gevormd zou worden.

Er is korte tijd serieus gesproken over deze samenwerking. Een van de opvallende dingen die ik gehoord heb over de plannen van de beoogde coalitie van D66, VVD, BBB, Gemeentebelangen en OBL was het veranderen van de plannen voor de nieuwe sporthal Ruurlo. Deze zou niet meer bij zwembad De Meene moeten komen, maar, zoals de binnensportverenigingen en de voetbalvereniging willen, bij de velden van de v.v. Ruurlo.

Met deze verandering zou de Berkellandse Burgerpartij blij zijn geweest. Minder blij waren we met bestuurlijke chaos die voortvloeide uit de opstand. Want de gemeente dreigde na het wegsturen van de wethouders van CDA, PvdA en VVD stuurloos te worden. Het is namelijk zo, dat een college van b & w uit minimaal 3 personen moet bestaan, namelijk een burgemeester en minstens twee wethouders. Maar omdat alleen de D66 wethouder was overgebleven was er geen college meer en dus geen dagelijks bestuur van de gemeente.

Toen de raadsleden Van den Esschert (Gemeentebelangen) en Van der Holst (OBL) spijt kregen van de breuk was in één klap de meerderheid van de beoogde coalitie verdwenen. Het is een wonder hoe snel daarna de weggestuurde wethouders weer in genade zijn aangenomen en er weer een functionerend college van b & w is gekozen. Maar daarmee is niet alles weer zoals het was.

Wat namelijk duidelijk is geworden, is dat de solidariteitsbetuiging met het personeel van de gemeente vooral een mooie aanleiding was om de coalitie op te blazen. Binnen deze coalitie bestonden al langere tijd spanningen. Als belangrijke oorzaak hiervan zie ik het machtsdenken van de CDA fractie. Maar omdat in de nieuwe situatie het college van b & w niet meer op een officiële coalitie steunt, is het politieke spel veel opener geworden. En is de macht van het CDA afgezwakt.

Het is trouwens wel bijzonder dat in de verkiezingsprogramma’s van de lokale partijen de Berkellandse Burgerpartij de enige was die een situatie met wisselende meerderheden bepleitte. En nu is dit zomaar een feit geworden. Alleen is het ook een feit dat de versnippering in de gemeenteraad erg groot is geworden.

Toen de nieuwe gemeenteraadsperiode startte, waren er 8 politieke partijen. Dat zijn er nu door alle afsplitsingen 11! Daarvan zijn 5 lokale partijen met allemaal 1 zetel. Aanvankelijk waren wij de enige partij met “Berkelland” in de naam, maar nu is er Mooi Berkelland, Berkelland Vooruit en Lokaal Berkelland. Dat is voor de burger niet meer uit elkaar te houden.

Het zou daarom goed zijn dat er voor de gemeenteraadsverkiezingen wat samensmeltingen komen, ook omdat de verschillen niet zo groot zijn dat we 11 partijen nodig hebben. Als Berkellandse Burgerpartij houden wij daarom de ogen en de oren open bij het bekijken van mogelijkheden op dit vlak.

Tot slot nog dit. Er begint binnenkort een cursus “Introductie in de lokale politiek”. Hiervoor hebben zich maar liefst 28 mensen gemeld. Zou al die aandacht in de media voor de Berkellandse revolutie en contrarevolutie hier aan bij hebben gedragen? Dat zou een mooie bijvangst zijn van een onstuimige periode. Want vers politiek talent is altijd welkom.

Jan Zappeij, fractievoorzitter Berkellandse Burgerpartij.

 

Foto: Jan Zappeij met partijgenoten net na de officiële oprichting van de Berkellandse Burgerpartij 

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven