Catalaanse zangeres Celeste Alías met kleurrijke band in De Oude Mattheüs Eibergen

EIBERGEN – In De Oude Mattheüskerk in Eibergen vindt op zondagmiddag 10 november een heel bijzonder multidisciplinair concert plaats. Vier muzikanten en één visueel kunstenaar bestijgen het podium om een unieke performance te spelen, die speciaal en eenmalig voor de concertserie Roots of the World werd gemaakt. Zangeres Celeste Alías, thuis in zowel klassieke zang, jazz als vrije improvisatie, neemt het publiek mee op een muzikale reis door haar kleurrijke repertoire.

Europa
Celeste Alías geeft les aan het Liceu Conservatorium in Barcelona, treedt veelvuldig op door heel Europa, en oogstte onlangs veel lof voor haar concertserie Tranquila waarin zij de bekende liederen van Mexico’s meest beroemde zangeres Chavela Vargas vertolkt. Tijdens haar concert op 10 november wordt zij allereerst begeleid door gitarist Daniel de Moraes. De gitarist kwam vijftien jaar geleden naar Amsterdam om les te nemen van vermaard jazz-gitarist Jesse van Ruller, die zo verbluft was over Daniels enorme kennis en vaardigheden van de Latijns-Amerikaanse muziek dat hij al snel niet meer weg te denken was uit de Nederlandse Latin scene. Vooral voor zijn begeleiding van vocalisten is hij vermaard, en hij werkte onder anderen met de beroemde Braziliaanse zanger Ivan Lins, jazz-zangeres Fay Claassen, Josée Koning en Femke Smit.

Breed
De IJslandse pianist en multi-instrumentalist Kristján Martinsson is de tweede die zich bij het gezelschap aansluit. Martinsson is een zeer breed geörienteerde muzikant die zich bekwaamde in jazz en vrije improvisatie, maar ook is hij een getalenteerd componist van werken op piano en fluit. Vele van zijn albums wonnen prijzen, waaronder drie keer een Icelandic Music Award. De van oorsprong Duitse Eddie Jensen maakt de band compleet op drums en percussie. Jensen werd geboren in Wenen, en groeide op in een kunstenaarscollectief in het zuiden van Portugal. Al op jonge leeftijd toerde hij door heel Europa met zijn band, verder bestaand uit andere telgen uit het collectief. Hij kwam naar het Conservatorium van Amsterdam om jazz drums te studeren en won onder meer de allereerste editie van de Keep an Eye Jazz Award. Eddies liefde voor de Indiase muziek en cultuur brachten hem er later toe om een masterstudie te volgen aan het Conservatorium van Rotterdam bij tabla meester Niti Ranjan Biswas. 

Txema
Visueel kunstenaar Txema Rico maakt als laatste onderdeel uit van het bijzondere gezelschap. Een ware duizendpoot binnen de visuele kunsten ontwikkelde Txema een eigen vorm van ‘live painting’ als onderdeel van vrij geïmproviseerde muziek. Txema’s werk kenmerkt zich vaak in tegenstellingen en surrealisme, en zijn humor hierin is onmiskenbaar. Zijn levensgrote muurschilderingen zijn haast over het gehele Iberische schiereiland te vinden, en ook is hij een veelgevraagd ontwerper en bouwer van uitbundige theaterdecors. Het concert begint op 10 november om 15.00 uur. Deuren gaan open vanaf 14.30 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar op de website van De Oude Mattheüs.

 

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven