Burgers Berkelland gaan iets meer betalen: afvalstoffenheffing en ozb omhoog

BERKELLAND – De burgers van Berkelland gaan komend jaar iets meer betalen voor de afvalstoffenheffing en de ozb, zodat er voor 2025 sprake is van een sluitende gemeentebegroting. In 2025 komt er nog geld uit het Gemeentefonds, maar vanaf het zogenaamde ravijnjaar 2026 staat de rijksbijdrage op de tocht.
Dat betekent dat Berkelland in navolging van vrijwel alle gemeenten in Nederland de nodige miljoenen te kort dreigt te komen. “Zonder voldoende steun van het Rijk wordt het vanaf 2026 echt moeilijker om de begroting ook weer sluitend te krijgen”, zegt wethouder Financiën Hans van der Noordt van Berkelland.

 

‘Niet kostendekkend’
De wethouder ontkomt er niet aan voor komend jaar enkele verhogingen in te voeren, die de burgers gaan voelen in de portemonnee. Zo is er een hogere opbrengst beraamd van de onroerende zaakbelasting (ozb) van 2,8 procent. Daarnaast is er een gat in de post afvalstoffenheffing van 9 ton. Per adres gaan de woonlasten (ozb, riool- en afvalstoffenheffing) de komende drie jaren gemiddeld met 15 euro omhoog, van jaarlijks 505 euro in 2024 naar 520 euro in 2025. Daarmee blijft Berkelland nog onder het provinciale gemiddelde van 528 euro in 2024.

 

“De afgelopen jaren was de afvalstoffenheffing niet kostendekkend”, zegt wethouder Van der Noordt. “Toch werd deze niet of nauwelijks verhoogd. Als we hier niet nu mee beginnen, gaan inwoners vanaf 2026 nog meer betalen.”

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven