Bert van Zijtveld van De Heikamp reikt de Graan Cru Primeur uit tijdens Waarde-Ring 2024

RUURLO – Gedeputeerde Harold Zoet van Provincie Gelderland heeft met enthousiasme de Graan Cru Primeur in ontvangst genomen tijdens de uitreiking van de Waarde-Ring 2024. Het gouden zakje, gevuld met de eerste maling Nederlandse zomertarwe, werd ceremonieel overhandigd door Bert van Zijtveld, eigenaar van restaurant De Heikamp in Ruurlo. Van Zijtveld, die was genomineerd voor zijn inzet in het versterken van de verbinding tussen boeren, tuinders en burgers, markeerde met de overhandiging van de Graan Cru Primeur een bijzonder moment. Dit zakje meel symboliseert de eerste oogst van het jaar en staat symbool voor de nauwe relatie tussen landbouw en de lokale gemeenschap.

De uitreiking vond plaats tijdens De Week van Ons Eten, waarbij verschillende provincies in Nederland de Waarde-Ring uitreiken aan personen die bijdragen aan de korte keten en duurzaamheid. De Graan Cru Primeur, afkomstig van een aantal hectare baktarwe, verbouwd op de boerderij van De Heikamp, benadrukt de unieke positie van het restaurant. De Heikamp is het enige restaurant in Nederland dat zelf tarwe teelt, wat hun focus op lokale en duurzame productie nog verder versterkt.

Korte keten
In zijn toespraak benadrukte Van Zijtveld het belang van de korte keten: “Met de Graan Cru Primeur willen we consumenten bewust maken van de oorsprong van hun voedsel. Door dit gouden zakje symbolisch te overhandigen, hopen we meer waardering te krijgen voor de korte keten en ons verhaal van Boer naar Bord.” De Heikamp blijft in ontwikkeling. Naast het eigen tarweproduct en het onlangs gelanceerde verpakkingsconcept, worden er ook andere gewassen verbouwd op de boerderij. Deze initiatieven onderstrepen De Heikamp’s voortrekkersrol in duurzame landbouw en lokale voedselproductie.

Verbinding
Met de nominatie en de uitreiking van de Graan Cru Primeur, bevestigt De Heikamp haar toewijding aan het versterken van de verbinding tussen boer en burger, met een focus op korte ketens en duurzame praktijken.

Vorig jaar spraken wij Bert in onze serie “Het jaar van…”

Fotografie: Anne van der Heijden

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven