Actie voor meer bos en hagen in de Achterhoek

BERKELLAND – Veel bosjes, hagen en houtsingels zijn de afgelopen jaren uit het landschap verdwenen, ook in de Achterhoek. Deze landschapselementen zijn juist belangrijk voor allerlei dieren. Ook dragen ze bij aan een groene leefomgeving en een beter klimaat. Meer bos aanplanten is dus belangrijk. Particuliere grondeigenaren in de Achterhoekkunnen een bijdrage leveren door mee te doen aan het project ‘Aanplant van robuuste bos- en streekeigen landschapselementen’ van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Kijk voor deelname en voorwaarden op slgelderland.nl/projecten/aanplant-bos.

Aanleggen
P
articuliere grondeigenaren die op hun terrein minimaal 1000 m2 bos, hagen en singels willen aanleggen, krijgen in dit project ondersteuning door SLG. Een adviseur maakt na aanmelding voor elke deelnemer eenkosteloos inrichtingsplan met een beplantingslijst van soorten, die typisch zijn voor de Achterhoek. Ook krijgen zij advies over het onderhoud en het beheer. Eind februari 2025 ontvangen de deelnemers hun bomen en struiken. Een snelle actie voor meer bos!

25 kilometer landschapselement
Afgelopen plantseizoen deden bijna 60 particuliere grondeigenaren uit Gelderland mee. Zij hebben samen ruim 50.000 bomen en struiken op eigen terrein geplant in de vorm van bosjes, struweelhagen, houtsingels en elzensingels. Dit is 25 kilometer aan landschapselementen!

Met bos een bijdrage leveren aan de biodiversiteit”
Een van de deelnemers was de familie Huls-Van Vliet uit Geesteren. Zij hebben 1.500 bomen en struiken geplant, zoals rode kornoelje, eik, linde, hazelaar en vlier. Samen vormen zij een bos van 5.000 vierkante meter. Lex Huls vertelt: “We hebben ons, toen we hier kwamen wonen, direct voorgenomen bos aan te planten. Die gelegenheid deed zich nu voor. Het project bood ons de mogelijkheid een bijdrage aan de biodiversiteit in Gelderland te leveren.De aanplant van inheemse autochtone beplanting biedt voedsel, beschutting en nestgelegenheid aan vogels. Ook neemt daardoor de betekenis voor met name insecten en bodemorganismen enorm toe.

Trees for All
In het project werkt SLG samen met Trees for All. Deze stichting plant bomen in Nederland en in het buitenland, waarvan landschapselementen een onderdeel zijn. Dankzij de donaties die Trees for All ontvangt, kan zij een bijdrage leveren aan de aanplant van meer landschapselementen in Gelderland. Het project Aanplant van robuuste bos- en streekeigen landschapselementen’ wordt mogelijk gemaakt dankzij de provincie Gelderland en Trees for All. Kijk voor meer informatie over het project en deelname op de website van SLG op slgelderland.nl.

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Actie voor meer bos en hagen in de Achterhoek”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven