Aandacht voor vallen bij nieuwe valpreventiecursussen

BERKELLAND – In de week van 30 september tot 6 oktober was de landelijke aftrap van de Valpreventieweek met het thema ‘Ik sta sterk’. Met deze campagne wordt aandacht besteed aan sterk en zelfstandig op de benen blijven staan. De Sport Federatie Berkelland (SFB) houdt zich al jaren bezig met het verzorgen van een valpreventiecursus. Dat blijft de SFB nog steeds doen, maar vanaf dit jaar in een iets ander jasje en met een nog betere afstemming met de zorg. Begin november vindt de eerste ronde nieuwe valpreventiecursussen plaats in Borculo, Ruurlo, Neede en Eibergen. Deelname is kosteloos voor inwoners die in aanmerking komen voor valpreventie. Dit maakt het voor iedereen mogelijk om deel te nemen aan deze waardevolle training. Bij aanmelding voor de cursus bepalen de mensen van SFB met een aantal vragen het valrisico en kijkenze welke cursus het beste bij iemand past. De SFB richt zich op de 65-plussers met een laag en matig valrisico. Inwoners met een hoog valrisico kunnen voor valpreventie binnen de zorgsector, waaronder de fysiotherapeut, verder worden geholpen. Zij helpen met het vinden van en doorverwijzen naar een passend valpreventieprogramma.

Verbeteren
De valpreventiecursus van de SFB is voor 65-plussers die meer kans hebben om te vallen. Onder begeleiding werken deelnemers aan het verminderen van hun valrisico door bewustwording en het verbeteren van balans, mobiliteit, conditie en zelfvertrouwen. Daarnaast richt de begeleiding zich op de persoonlijke risicofactoren die hierbij een rol spelen. De cursus bestaat uit een informatiebijeenkomst, enkele voorlichtingsbijeenkomsten en een beweegprogramma. Gedurende 14 weken komt de groep tweemaal per week samen voor oefeningen, tests en informatie over bewegen, evenwicht en valrisico. De trainingen richten zich op fitheid, evenwicht en spierkracht. Wie benieuwd is wat zijn of haar valrisico is en wie meer informatie wil over de valpreventiecursus, kan zich aanmelden voor één van de informatiebijeenkomsten bij HCR Prinsen in Haarlo, op maandag 21 oktober van 14.30 tot 16.00 uur of dinsdag 22 oktober van 10.00 tot 11.30 uur. 

Locaties en tijden
De valpreventiecursus start in week 45 (4 tot en met 8 november), mits er voldoende aanmeldingen zijn. Per kern biedt de SFB een cursus aan op de volgende tijden en locaties: in Ruurlo, op maandag van 10.00 tot 11.30 uur in het Kulturhus en woensdag van 10.15 tot 11.00 uur bij VV Ruurlo; in Neede op maandag 15.00 tot 16.30 uur in de Gymzaal Oranjelaan en woensdag van 10.15 tot 11.00 uur bij Sportclub Neede; in Borculo op dinsdag van 15.00 tot 16.30 uur (locatie volgt) en donderdag tussen 10.15 en 11.00 uur bij KV Olympia’22; in Eibergen is het op donderdag, 15.00 tot 16.30 uur, in de Bartelinksgang 12 en dinsdag van 10.15 tot 11.00 uur in de Pickerhal.

Aanmelden
Wie interesse heeft om deel te nemen kan zich aanmelden voor de cursus en informatiebijeenkomst door contact op te nemen via: [email protected] of tel. 0545-476727. Of loop binnen bij de SFB, Bartelinksgang 17 in Eibergen.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven