NOORDIJK – ‘Loeren bij de boer’ is een activiteit die georganiseerd wordt door Vruchtbare Kringloop Oost. Boerderij De Kuper in Noordijk was een van de deelnemers. Wethouder Arjen van Gijssel (CDA) was vrijdag een van de bezoekers in in Noordijk. Hij maakte een mooi verslag van wat hij daar zag.
Door Arjen van Gijssel
Loeren bij de boer
Anderhalf uur op het erf bij Marty Reurink en Astrid Kooij van de Kuper in Neede/Noordijk. Ik keek echt uit naar de nieuwe editie van ‘Loeren bij de boer’, georganiseerd door Vruchtbare Kringloop Oost. Het thema is verbindingen. Marty vertelt enthousiast dat zijn bedrijf met 130 melkkoeien zo’n 1000 a 2000 mensen per jaar over de vloer heeft. Gasten van campings in de buurt, fietsers en andere dagjesmensen. Mede dankzij de ijssalon die Astrid zo’n 4 jaar geleden op het erf begon. En steeds ontstaan er dan interessante gesprekken. Die hadden wij als bezoekers vandaag ook.
Boeren is meegaan met de tijd
Marty en zijn vader waren er al vroeg bij. In 2009 schaften ze een melkrobot aan. Het past bij zijn geloof in meegaan met de tijd. En zijn geloof in weidegang van de koeien. Aan de norm-uren daarvoor van Friesland Campina voldoet hij met gemak. De koeien lopen buiten en bepalen zelf wanneer ze binnenkomen en gemolken worden. Het jongvee went alvast in weidjes bij de stal aan weidegang.
Voor Astrid, die de ijssalon runt, is het belangrijk dat de koeien (op 16 ha, de rest ligt elders) rond het huis lopen. Dat draagt bij aan de beleving van haar ‘Buurtkupertje’. Ze produceert zelf al het ijs achter de winkel en dat loopt als een speer. Jaarlijks 8000 liter melk. Daarnaast hebben ze een kleine melktap, waar buurtgenoten gestaag voor langskomen, zien we.
De toehoorders, waaronder leerlingen van het Zonecollege met haar docent, luisteren met expert-oren, vragen geïnteresseerd door over de gepresenteerde vakfeiten. Bijvoorbeeld over de geautomatiseerde grijper die het ingekuilde voer in de voermachine overbrengt. Marty was bij de aanschaf ervan ook hier voorloper. Hij vertelt eerlijk over de hoge kosten en kinderziekten die ermee gepaard zijn gegaan. Edwin Breimer van het VK Oost bestuur meldt ons dat er hier wel sprake is van CO2 besparing, omdat de electrische installatie geen diesel slurpt. De stroom komt van de zonnepanelen.
Boeren is verbinding maken
Marty en Astrid geloven in hun open bedrijf waar mensen vooral over de vloer moeten komen. Zonder overloopschoeisel. Zo kunnen ze de mensen kennis bijbrengen hoe het er op een modern boerenbedrijf aan toegaat.
Communiceren en leren van elkaar, dat is ook de missie van de VKA. De boeren werken met elkaar in studiekringen. En ik praat graag met hen.
Bijvoorbeeld over de BES-pilot, waarbij fosfaatevenwicht op het bedrijf wordt nagestreefd. Twintig Achterhoekse boeren deden mee aan de pilot. Dit zou een alternatief antwoord kunnen zijn op de zo actuele derogatie – en mestproblematiek. Nu nog Den Haag opnieuw overtuigen. Daar blijf ik als wethouder graag aan meedoen, via de P10 en VNG.
Want net als vorig jaar zeg ik: die transitie in de landbouw? Die is allang aan de gang!