SKB en LUMC werken samen aan de cholesterol (r)evolutie ‘Op weg naar gepersonaliseerde behandeling van hart- en vaatziekten’


REGIO – Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden ontwikkelen samen een standaard meetmethode om apolipoproteinen (apo’s) te meten. Het meten van deze eiwitten maakt het mogelijk om het risico op hart- en vaatziekten beter te bepalen en de behandeling op de individuele patiënt af te stemmen. De nieuwe standaard meetmethode zorgt ervoor dat laboratoria wereldwijd deze meting op dezelfde, betrouwbare manier uitvoeren.

Apo’s voor betere behandeling van hart- en vaatziekten
Vet is een belangrijke brandstof voor het lichaam en wordt vanuit de darmen en de lever door het bloed vervoerd naar de cellen. Vet lost niet op in bloed en daarom heeft het lichaam een slim systeem bedacht om dat vervoer toch mogelijk te maken. Dat systeem wordt gestuurd door een tiental eiwitten, de zogenaamde apolipoproteinen (apo’s). Door ziekte of leefstijl kan dit systeem ontregeld raken met als gevolg een hoog cholesterol en daarmee een grotere kans op hart- en vaatziekten. Het risico op hart- en vaatziekten wordt nu bepaald door (naast andere risicofactoren zoals een hoge bloeddruk) cholesterol te meten. Maar een cholesterolmeting vertelt alleen dat het risico verhoogd is maar niet waarom. Daardoor is er alleen een algemene behandeling die niet voor iedereen effectief is. Meting van de apo’s geeft aanvullende informatie over de oorzaak van een hoog cholesterol en dat maakt het mogelijk om de behandeling beter af te stemmen op de individuele patiënt.

Samen werken aan betrouwbare metingen
Apo’s kunnen pas sinds kort gemeten worden in onderzoekslaboratoria. Voor een brede toepassing in ziekenhuislaboratoria is het nodig dat er eerst een referentiemeetsysteem komt. Met dit systeem kunnen de meetinstrumenten in de ziekenhuislaboratoria geijkt worden, zodat gestandaardiseerd gemeten wordt. Alleen dan zijn meetresultaten overal hetzelfde, worden ze overal hetzelfde geïnterpreteerd en leiden ze overal tot dezelfde juiste behandeling.

Een voorbeeld
Als je een kilo weegt, moet elke weegschaal precies hetzelfde aangeven. Om dat te garanderen worden ze geijkt met een set gewichten waarvan het juiste gewicht is bepaald met een referentieweegschaal (oerweegschaal). Referentieweegschaal en set gewichten zijn samen het referentiemeetsysteem voor gewicht.

LUMC en SKB ontwikkelen samen het referentiemeetsysteem voor het standaardiseren van apo’s. Het team van Prof. dr. Cobbaert van het LUMC heeft de referentiemethode ontwikkeld in Leiden Apolipoproteïne Referentie Laboratorium. Het team van dr. Weykamp maakt het referentiemateriaal, in het hierin gespecialiseerde MCA laboratorium van het SKB. Het referentiemateriaal wordt gemaakt uit bloed.

Bloeddonoren gezocht
Om voldoende referentiemateriaal te maken is veel bloed nodig. Het SKB is daarom op zoek naar bloeddonoren in de leeftijd van 18 tot 70 jaar. Mensen die bloed doneren krijgen een “risicothermometer” die ze inzicht geeft in hun eigen risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast ontvangen zij een cadeaubon en/of de internationale bestseller “Vet belangrijk” van schrijvers Mariëtte Boon en Prof. Liesbeth van Rossum en het boek “hart- en vaatziekten? Maak jezelf beter” van Prof. dr. Hanno Pijl.

Informatiebijeenkomsten op 14, 16 en 17 oktober
Voor mensen die interesse hebben om bloed te doneren, organiseert het SKB informatiebijeenkomsten op 14, 16 en 17 oktober 2024. Tijdens deze bijeenkomsten staan de gevolgen van onze huidige leefstijl, zoals hart- en vaatziekten, overgewicht en suikerziekte, centraal. Dr. Weykamp vertelt over apo’s, het belang van bloeddonatie en het onderzoek. Prof. dr. Hanno Pijl (hoogleraar diabetologie in het LUMC) houdt een lezing over leefstijl. Prof. dr. Liesbeth van Rossum (hoogleraar in het Erasmus Medisch Centrum) is expert op het gebied van overgewicht. Zij geeft een lezing over de vele oorzaken van overgewicht en de nieuwe behandelingsmogelijkheden. Wilt u bloed doneren en zo bijdragen aan het onderzoek, of overweegt u om dit te doen? Meld u dan aan voor een informatiebijeenkomst via skbwinterswijk.nl/agenda.

Mogelijkheid om direct bloed te doneren
Wilt u liever direct bloed doneren, zonder een informatiebijeenkomst bij te wonen? Dat kan ook! Stuur een e-mail naar [email protected] met uw naam, leeftijd en telefoonnummer en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven