Sinterklaas komt weer een paar weken logeren in Borculo

BORCULO – Waar het kasteel van Sint Nicolaas in Spanje staat is een goed bewaard geheim. Dan heeft hij daar alle rust tussen 6 december en midden november. Maar als de goedheiligman in Nederland is verblijft hij het zijn pieten al sinds 1342 het liefst in de Berkelstad Borculo.

Dit jaar komt Sint Nicolaas op zaterdag 16 november onder het licht van de maan en sterren naar Borculo. Alle kinderen, vaders, moeders, opa’s en oma’s zijn weer van harte welkom om hem te onthalen. Het wordt een feest voor jong en oud. Al vanaf 9 november, tot en met 5 december wordt Borculo omgetoverd in Sint Nicolaasstad. De sint komt een weekje later: op zaterdagavond 16 november zet hij weer voet aan Borculose wal tijdens de sfeervolle avondintocht. Als de schemer invalt en de lampjes aangaan, zal de goedheiligman aanmeren, samen met zijn schoorsteenpieten. Om 17.15 uur verzamelen alle kinderen en belangstellenden zich op het Sint Nicolaasplein voor de Sint Joriskerk. Rond 17.40 uur start de sfeervolle optocht door de binnenstad richting de watermolen. Sint Nicolaas en zijn pieten zetten met medewerking van de Berkelschippers rond 18.00 uur voet aan wal.

Jappe
Het is dit jaar 35 jaar geleden dat Sint Nicolaas voor het eerst weer met de Jappe naar Borculo kwam. Burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland zal de sint en zijn pieten welkom heten in Sint Nicolaasstad en overhandigt hem de sleutel van de stad. Aan wal wacht Ozosnel waarna om 18.30 uur Sint Nicolaas en zijn trouwe paard vertrekken in de optocht richting het Sint Nicolaasplein. Rond 18:45 uur wordt er met de kinderen op dat plein een welkomsfeest gevierd. Daarna rijdt de sint op zijn trouwe paard de duisternis in.

De intocht is gratis toegankelijk. Kinderen, vader, moeder, opa’s en oma’s gaan er met elkaar een onvergetelijk tijd van maken. Het feest van Sint Nicolaas wordt voortgezet tijdens het ‘beleef-weekend’: op zaterdag 23 en zondag 24 november staat het centrum van Borculo bol van de Sint Nicolaasactiviteiten. Kaarten voor ‘Beleef Borculo Sint Nicolaasstad’ kosten 5 euro voor kinderen vanaf 2 jaar en volwassenen. De kaartverkoop begint op 1 oktober om 20.00 uur. Meer informatie op de website. Uitsluitend met het paspoort heeft men toegang tot de musea en de activiteiten.

 

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven