Pianiste Anna Fedorova en contrabassist Nicholas Schwartz: duo van wereldformaat opent concertseizoen Podium Eibergen

EIBERGEN – Muziek en oesters brachten de Amerikaanse contrabassist Nicholas Schwartz en de Oekraïense pianiste Anna Fedorova bij elkaar. Sindsdien vormen zij een onafscheidelijk duo, als echtpaar, als Oyster Duo en als oprichters van de Davidsbündler Music Academy, een internationale opleiding in Den Haag voor jong muzikaal toptalent. Op zondag 22 september treden zij op in de concertserie van Podium Eibergen.

Inkijk
Hun programma geeft een inkijk in het solorepertoire voor contrabas. We horen bewerkingen van onder meer Schumanns Fantasiestücke (oorspronkelijk voor klarinet), maar ook origineel voor contrabas geschreven werken. Daarvan zijn twee van de hand van Fedorova’s vader, pianist/componist Borys Fedorov. “‘6 Confused Diffusions’ is een van de eerste stukken die hij schreef, voor Nicholas en mij”, vertelt Fedorova. “Het is een grappig, origineel en fantasierijk stuk, met een knipoog naar de karakters van zowel ons als hemzelf.” Een stuk van recenter datum is ‘Les compères’, opgedragen aan de Franse acteur Pierre Richard ter gelegenheid van diens 90e verjaardag. “Nicholas en ik hebben het in Frankrijk voor hem gespeeld. Richard was heel populair in de Sovjet-Unie. Zijn films kwamen wekelijks op televisie, ik groeide daarmee op.”

Muziek
Een andere componist met wie Fedorova als Oekraïense een grote verwantschap voelt is Sjostakovitsj. “Hij leefde in de Sovjet-Unie onder een onderdrukkend regime, vergelijkbaar met de situatie in het huidige Rusland. De enige manier waarop hij zich kon uitspreken was via zijn muziek.” Schwartz was aanvankelijk jazz-bassist. Het concert begint dan ook met een prelude van Gershwin. Het zangerige karakter van de contrabas komt goed tot zijn recht in de ‘Canciones Argentinas’ van Ginasteras, oorspronkelijk voor stem geschreven: “een van de meest geslaagde bewerkingen voor bas”, aldus Schwartz. Met weinig oorspronkelijke, aansprekende solostukken voor bas, besloot Schwartz een paar jaar geleden ook cello te gaan spelen. De sonate van Debussy was een van de eerste stukken die hij op cello samen met Anna Fedorova speelde. En zo komen we vanzelf weer uit bij de jeugdjaren van Schwartz: bij Blickenderfer, de laatste componist van het programma. Hij was Schwartz’ eerste basleraar, thuis in zowel jazz als klassiek. Bovendien speelde hij cello. Schwartz: “Na 15 jaar ontmoetten we elkaar weer in Amsterdam. We hadden het erover dat het zo leuk zou zijn als er een stuk zou bestaan waarbij je steeds van contrabas naar cello switcht. Een maand later stuurde hij me een berichtje: ‘I wrote it!’”

Informatie
Datum: zondag 22 september, 14.30 uur
Locatie: Brackman Boerderij Eibergen
Voor meer informatie en tickets zie www.podiumeibergen.nl

Fotobijschrift: Contrabassist Nicholas Schwartz en pianiste Anna Fedorova treden op 22 september op bij Podium Eibergen
Fotograaf: Marco Borggreve

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven